A rovat kizárólagos támogatója

A modern szülőknek nemcsak az a fontos, hogy nyitott és haladó szellemben neveljék fel gyermekeiket, úgy, hogy azok a legjobb készségeket sajátítsák el, amelyek kellenek ehhez a különös 21.századhoz, hanem fókuszba került a környezettudatosság is a gyereknevelés terén.

Nem lehet elég korán kezdeni az affinitás és ismeretek átadását, ami a természetvédelmet illeti. A gyerekek előítéletek nélkül születnek, nyitottak a világra, az élőlényekre, az emberekre, szeretik az állatokat, megfigyelik a növényvilágot. A felnőttek rontják el őket a túlféltéssel, a hamis információkkal, a buta figyelmeztetésekkel és az általánosításokkal. Legyen szó egy másik népcsoportról, a veszélyes kutyákról, vagy, hogy félni kell a víztől.

Ez azonban nem viszi előbbre a világot és lassan annyi szemetet hagyunk a felnövekvő generációknak, mind pszichésen, mind a valóságos környezetükben, hogy nem fognak tudni vele mit kezdeni. Pedig a gyerek fogékony a jóra, és követi a mintát, ezért fontos, hogy elültessük a környezettudatosság magvait bennük. Kezdhetjük ezt azzal, hogy megtanítjuk őket a valódi játék élményére, egyszerűsítjük a napjaikat, nem toljuk túl őket impulzusokkal és elmerengünk kicsit velük azon, miért is jó, ha például egy természetbarát játékot választanak maguknak ajándékba.

A játék öröme az egyszerűségben rejlik

Aki szeretne tudatosan jól állni a gyermeknevelésben, mindezt úgy, hogy közben tényleg a gyermek szükségletei kerülnek előtérbe, az olvassa el például az Egyszerűbb gyermekkor című könyvet! A szakemberek eljutottak ugyanis oda, hogy feltárják a szülők előtt, miért annyi a problémás, hiperaktív, magatartásproblémás gyermek. És ennek egy része bizony a játékok fajtáiban és mennyiségében keresendő, mint ok.

Elvesszük a gyerekektől a játék örömét, a fejlődés lehetőségét, a kreativitásuk kibontakozását azzal, hogy olyan játékok marketingjének dőlünk be, amik mindent tudnak, csak épp a gyermek fejlődését nem szolgálják. Ha egy játék mindentudó és mindenható, vibrál, sípol és magától megy, akkor a gyereknek nincs szüksége már arra, hogy kitalálja, elképzelje, mit is lehetne vele csinálni. Nem fogja életre kelteni a játékot, nem fogja használni az elméjét, a képzelőerejét, vagyis nem fogja a készségeit és az agyát fejleszteni a játék által.

Szerencsére erre sok szülő is rájött már, és az is pozitívum, hogy azok a játékok, melyek valóban hasznosak, mert “egyszerűek”, sok esetben még környezetbarátak is, vagyis egy másik előnyt is mindjárt melléjük állíthatunk.

Az okos játékok, valójában nem “okosak”

Minden játéknak meglehet a helye és ideje, nem arról van szó, hogy minden digitalizációt ki kell zárni az életükből. De a mai technológiai társadalomban a kicsik valójában maguktól beletanulnak a technikai eszközökbe, ezért sokkal inkább a hasznos, de nem “okos” játékokra kell felhívni a figyelmüket. Ez az okos választás tehát a szülőnek és a gyermeknek is.

Hasznos és környezetbarát lehetőségek a gyerekszobában

  1. Minden, ami fából van. A fa az egyik legtermészetesebb anyag. A fajátékokat, mint pl. a fa építőkockák és elemek a gyerekek szívesen tapintják meg, szagolgatják, sőt, kockázat nélkül meg is ízlelhetik. A fajátékok a természethez vezetik vissza őket, és kreativitásukat működésre sarkallják.
  2. Újrahasznosított megoldások. Számos játékkészítő márka használ újra-papírt vagy műanyagot a különböző fejlesztő játékok előállításához. Léteznek újrahasznosított papír alapú puzzle-k, társasjátékok, kártyák, vagy épp a pixel kulcstartók, melyek újragyártott műanyag pixelekből állnak, és a gyerek egy képet tud kirakni belőlük. Ez nemcsak ökobarát, de remekül fejleszti is a finommotorikát.
  3. Környezetbarát festékek. A gyerekek imádnak maszatolni, rajzolni, színezni. Szerencsére vannak már olyan eco-festékek, melyek környezetbarát alapanyagokból készülnek, sőt, a dobozuk is újrapapírból van. A festékekkel a gyerekek festhetnek papírra, de akár köveket is festethetünk velük. Milyen tartalmas élmény is lehet a parkban a szülővel szép köveket válogatni, amiket utána otthon életre keltünk, és akár ajándékba is adhatunk a nagyinak.
    A festékekkel párhuzamosan megemlítendők a gyurmák is, melyek szintén számos önfeledt órát okoznak a kicsiknek, és a legújabb gyurmagenerációk már teljesen környezetbarátak (akár meg is ehetik őket), és a csomagolásuk is újrahasznosított papír.
  4. Hagyjuk, hogy ő találja fel a játékot! A gyerekeket nem kell állandóan szórakoztatni. A legjobb ötletek az unalomból születnek, a kicsik képzelőereje ugyanis határtalan. És szükség is van rá, hogy agyuk megfelelően fejlődjön. Adjunk nekik egy nagy ládát, szennyes kosarat stb, ami tele van anyag darabokkal, kötözőkkel-madzagokkal, csipeszekkel, gombokkal, matricákkal, dobozokkal, vagyis bármivel, ami már nem hasznos a háztartásban. Meg fogunk lepődni, hogy a nap végére, milyen kis Nobel-díjas feltaláló lesz majd a gyerekünkből!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás