A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Parlament október 10-i plenáris ülésen szavazott arról, hogy ellenzi 3 gyomirtószertűrő génmódosított fajtacsoport forgalmazási engedélyezését. Ebben a kérdésben az MTVSZ korábban levélben fordult a magyar képviselőkhöz, amelyben kérték, támogassák a határozat tervezetet. Úgy tűnik, nem hiába írtak a képviselőknek, hiszen a jelenlévők közel kétharmada megszavazta az újabb génmódosított fajták engedélyezését elutasító határozatot.

Az Európai Parlament október 10-i csütörtöki plenáris ülésén szavazott arról, hogy ellenzi három gyomirtószertűrő génmódosított fajtacsoport forgalmazási engedélyezését. Ebben a kérdésben kedden a Magyar Természetvédők Szövetsége a Magyar Biokultúra Szövetséggel és a Greenpeace Magyarország Egyesülettel közösen levélben fordult a magyar képviselőkhöz, amelyben kértük, támogassák a határozat tervezetet. Úgy tűnik, nem hiába írtunk a képviselőknek, hiszen a jelenlévők közel kétharmada megszavazta az újabb génmódosított fajták engedélyezését elutasító határozatot. Most részletesen elemezzük, hogyan szavaztak a magyar képviselők Strasbourgban.

A génmódosított növények engedélyezése meglehetősen ellentmondásos kérdés az európai politikában. A lakosság túlnyomó része ellenzi a génmódosított élelmiszereket, köztermesztésbe lényegében csak elhanyagolható mértékben kerültek génpiszkált fajták a kontinensen, a génmódosított növények behozatala terén azonban más a helyzet. Másfél évtizeddel ezelőtt az Egyesült Államok, Kanada és Argentína által a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) az EU ellen indított kereskedelmi háborút ürügyül felhasználva az Európai Bizottság feloldotta a génmódosított szervezetekre vonatkozó addigi de facto moratóriumot, és sorra engedélyezni kezdte az EU egyes génmódosított fajtacsoportok európai behozatalát, forgalmazását.

E folyamat részeként nemrégiben a Bizottság felvetette három újabb, gyomirtószertűrő génmódosított fajtacsoport európai engedélyezését. Jelen esetben a Bayertől származó A 2704-12-es génmódosított szója, a Syngenta által kifejlesztett MZHG0JG génmódosított kukorica és DowDupont által kifejlesztett kombinált fajtacsoportról (stacked event) van szó, amelyet az alábbi öt “genetikai esemény” kombinációjával állítottak elő: MON 89034, 1507, MON 88017, 59122, DAS-40278-9.

A fent említett génmódosított növények mindegyikét ellenállóvá tették bizonyos gyomirtókkal szemben, beleértve a glifozátot, a glüfozinátot és a 2,4-D-t. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még jobban fog nőni a gyomirtószer-felhasználás annak negatív egészségügyi és környezeti hatásaival együtt.

A májusi európai parlamenti választásokat követően az elmúlt hetekben megkezdte munkáját az új összetételű Európai Parlament, és hamarosan az EU operatív vezető testülete (“kormánya”) az új Európai Bizottság is megkezdheti tevékenységét.

A héten az Európai Parlament napirendre tűzött három határozati javaslatot, amelyekben ellenzik a fent említett génmódosított növények uniós szintű engedélyezését. Mivel ez a téma számunkra is nagyon fontos kérdés, ezért több európai zöld szervezettel párhuzamosan kedden (október 8) mi is (MTVSZ, Greenpeace, Biokultúra Szövetség) levélben fordultunk a magyar EP-képviselőkhöz, szorgalmazva, hogy szavazzák meg e génmódosított fajtacsoportokat engedélyezését ellenző határozatokat. Úgy tűnik, nem hiába írtunk nekik, ugyanis csütörtök délelőtt az Európai Parlament közel kétharmados többséggel el is fogadta mindhárom határozatot.

Korábban Magyarországon teljes politikai konszenzus volt a témában, de a tavaszi európai parlamenti választási kampány során felmerült, hogy esetleg nem minden magyar párt ellenzi a génmódosított növények felhasználását. Ezért különösen érdekes volt, hogy miként szavaznak a magyar képviselők az új parlamenti ciklusban.

Az esti órákban megkaptuk a részletes szavazási listát, így ki tudtuk elemezni, hogy miként szavaztak a magyar EP-képviselők. Jelen esetben minket a listán a 107., 105. és 106. számú határozati javaslatok érdekelnek (valamiért a 107-sel kezdték a génmódosított fajták elutasítását taglaló határozatot megszavazását).

Összességében azt mondhatjuk, hogy a magyar képviselők többsége támogatta mindhárom határozatot, de azért van néhány aggasztó dolog.

Így szavaztak a magyarok:

A rossz fiú Ara-Kovács (DK) volt, aki ellene szavazott a 105-106. számú javaslatoknak, a 107-nél pedig tartózkodott.

Bár a konzervatívok (EPP frakció) többsége a határozatot ellen szavazott, a fideszesek túlnyomó többsége támogatta mindhárom határozatot. Hölvényi György az első szavazásról (107.) lemaradhatott, de a másik két esetben jól szavazott. Járóka Lívia az első szavazásnál későn ébredhetett, utólag korrigálta a szavazatát igenre.
Ami furcsa, az Szájer József: első alkalommal (a 107-es határozat) ellene szavazott a javaslatnak. A második szavazásnál (105. határozat) jól szavazott, a harmadik esetben (106. határozat) viszont nem szavazott :O

A két momentumos képviselő jól szavazott, ahogy a DK-s Róna Sándor is.

Négy magyar EP-képviselő nem vett részt a szavazáson: Trócsányi László (Fidesz/KDNP), Dobrev Klára (DK) Molnár Csaba (DK), Ujhelyi István (MSZP)

Ami különösen aggasztó, hogy Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjában (S&D) helyet foglaló (DK-s és MSZP-s) magyar képviselők nagy része (Róna Sándor kivételével) vagy nem vett részt a szavazáson vagy pedig leszavazta a határozatot. Ezért őket levélben külön meg fogjuk keresni, hogy megtudjuk, mi áll a háttérben. Más elfoglaltság miatt nem szavazott a képviselőcsoport többsége, vagy megváltozott véleményük az eddig a magyar politikában konszenzusos kérdésben?

* * *

Bár őket kedden nem kerestük meg levélben, de azért megnéztük a határon túli magyar (RMDSZ-es) képviselők szavazatait is: Winkler Gyula végig jól szavazott, Vincze Lóránt pedig a 107. és a 105. sz. javaslat ellen szavazott, a 106-ot viszont már megszavazta.

Habár az Európai Parlament ebben a kérdésben nem bír döntési jogkörrel, reméljük, az Európai Tanács illetve a Bizottság figyelembe fogja venni a későbbiekben a Parlament határozatát – írta az MTVSZ honlapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek