A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/MME

Ritka madárkincsre bukkantak múlt héten Nógrád megyében: barna füzikét (Phylloscopus fuscatus) fogtak be a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai Patak községben egy madárgyűrűző akcióban. Ez a faj a szibériai tajgán fészkel, a telet pedig Délkelet-Ázsiában tölti, így vonulásakor nem érinti Közép-Európát, akadnak azonban olyan példányok, amelyek más irányba indulnak el, így akár Magyarországra is eljuthatnak.

“Magyarországon eddig mindössze hét alkalommal észlelték a fajt. A pataki adat a 8. hazánkban, ebből öt volt gyűrűzés és három terepi távcsöves megfigyelés” – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. A barna füzikét a gyűrűzőközpont vezetője fogta a kertjében, a madarász szakember két héttel korábban egy szintén nagyon ritka kelet-ázsiai vándorfüzikét is fogott.

Ilyenkor, októberben az egész északi féltekén vonulás figyelhető meg, általában Délkelet-Ázsiába mennek telelni, de néhány madár Európába is eljön, magyarázta Orbán Zoltán. Budapest kiemelt helyszínnek számít, ilyenkor október tájékán a fanatikus madármegfigyelők a Gellért-hegyre mennek, ahol szinte minden évben lehet látni különleges madárfajokat, amelyek gyakran több napot is eltöltenek itt.

A füzikék a verébnél jóval kisebb, fele-harmadakkora méretű madarak. Mivel elsősorban a levelek között mozognak, szinte soha nem láthatók, a laikusok nem nagyon ismerik őket. A füzikéknek számos faja létezik és majdnem mind egyformák.  A most befogott barna füzike gyűrűjére egy betű-szám kombinációt írtak, amely az adatbázisokba is bekerül, így az online felületeken követhető a madár élettörténete. A barna füzikéről Kína térségéből várnak információt.

“Ezek a madarak nem eltévedtek” – mondta a szóvivő, kiemelve: “ennek a madárnak a költési időszakon kívül egyetlen feladata van, túlélni a napokat, hogy a következő szaporodási időszakban lehessen párja, tojása, fiókája.”

Nyitókép: barna füzike fotó: Lukács Katalin Odett

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek