A rovat kizárólagos támogatója
Miközben a pandémia idején is a dolgozók nagy részéért vajmi keveset tesz a kormány, a legnagyobbra duzzasztott kormányzati apparátus felsővezetőit gondosan kitömi az Orbán-rezsim. Idén az államtitkárok fizetésével együtt a plusz díjazás is nőtt az Agrárminisztériumban, miközben a környezetvédelem tovább degradálódott.

A politikai felsővezetők juttatásairól a Napi.hu írt a kormany.hu-n közzétett dokumentumok alapján. A miniszterek és államtitkárok a miniszterelnök által meghatározott összegű jutalomban is részesülhetnek. A jutalmak, motivációs elismerések osztásának gyakorlata tárcánként eltérő, például tavaly és idén novemberig a Belügyminisztérium államtitkárai nem részesültek ilyen juttatásban, de a Miniszterelnöki Kormányirodánál tavaly kétmillió forintos, a Miniszterelnöki Kabinetirodánál pedig plusz kéthavi illetménnyel ismerték el egyes államtitkárok munkáját.

 

Nagy István agrárminiszter munkáját jelenleg hat államtitkár – Szinay Attila közigazgatási államtitkár mellett Farkas Sándor parlamenti, Feldman Zsolt mezőgazdaságért, Zámbó Péter erdőkért és földügyekért, Rácz András környezetügyért és Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár -, valamint 12 helyettes államtitkár segíti.
Az államtitkárok egyhavi illetményükkel azonos összegű (bruttó 1,75 millió, illetve 1,3 millió forint) motivációs elismerést kaptak. Kivétel csupán a novemberben munkába állt Erdős Norbert volt. Elődje, Zsigó Róbert viszont megkapta a pluszjuttatást.
  • Feldman Zsolt ezen felül jutalmat is kapott augusztusban: egyhavi illetményével megegyező összeget, azaz bruttó 1,75 millió forintot vihetett haza. Feldman havi bruttó illetménye 2020. januártól – mint a nem parlamenti képviselő államtitkárok többségének – 1,75 millió forint, ami mintegy 300 ezres emelést jelent az előző évhez képest. A tavalyi éves 200 ezres cafeteria kerete, mint a többi államtitkárnak is, 286 ezerrel kibővült. Hivatali autóját tavaly decemberben lecserélték – más politikai vezetőkhöz hasonlóan -, egy 2015-ös Skoda Superbet egy 2019-esre.
  • Nagy István agrárminiszteri illetménye bruttó 1,98 millió forint – 2019 márciusa óta, előtte mintegy kétszázezerrel kevesebbet kereset. Országgyűlési képviselőként bruttó 1,1 millió forint a tiszteletdíja. Egyéb juttatásként egy 35 négyzetméteres hivatali lakást és egy 2019-es Skoda Superbet használ. A politikus 2010 óta a Fidesz-KDNP Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselője.
  • Farkas Sándor parlamenti államtitkárként bruttó 1,3 milliót, országgyűlési képviselőként további 1,1 milliót keres. A 67 éves politikus 1998 óta a Fidesz csongrádi országgyűlési képviselője. Államtitkárként ő is kapott idén szeptemberben motivációs elismerést, és egy 2019-es Skoda szolgálati autót használ.
  • Zámbó Péter 2019 februárjától dolgozik az agrártárcánál erdőkért és földügyekért felelős államtitkárként, korábban a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója volt. A szakember államtitkárként idén havi 1,75 millió forintot keres. Szeptemberben őt is egy havi plusszal motiválta a minisztere a munkavégzésben, amihez egy 2019-es Skodát is vezethet.
  • A tanárképzőt és jogi egyetemet végzett Rácz András 2010 óta dolgozik a minisztériumnál, környezetügyért felelős helyettes államtitkárként, majd államtitkárként. Szeptemberben bruttó 1,75 milliós motivációs elismerésben részesült, a béren kívüli juttatások közt cafeteriát, iskolakezdési és gyereknevelési támogatást kapott. Ő 2017-es Skodát használ.
  • Mindössze másfél hónapja nevezték ki Erdős Norbertet, aki Zsigó Róbertet követi az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkári székben. A békési, bölcsész diplomás 1,75 milliós bruttót keres.

    Nyitókép: Nagy István a “méhész minisztérium” tetején kaptárral. fotó: Pelsőczy Csaba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás