A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI
A bolíviai hatóságok vizsgálatot indítottak 35 kondorkeselyű elpusztulása miatt. Azt feltételezik, hogy a veszélyeztetett faj egyedei mérgezés áldozatául estek.
„Helyrehozhatatlan kár érte természetünket és a fajt” – közölte a környezetvédelmi és vízügyi tárca.

A 35 elpusztult madarat az ország déli részén fekvő Ladras Norte településen fedezték fel – mondta Magin Herrera miniszterhelyettes. „Ez egy nagyon komoly veszteség, mivel andoki kondorokról van szó, a világ kondorpopulációjának 0,5 százalékát jelenti” – magyarázta Diego Mendez biológus. Világszerte ugyanis mintegy 6700 kondorkeselyű él, de számuk folyamatosan csökken.
A hatóságok szerint a dögevőmadarakat megmérgezhették néhány nappal ez előtt. „Fennáll a mérgezés lehetősége, vagy a fajt, vagy más állatokat akartak célba venni, de mivel a kondorok dögevők, elpusztulhatnak mérgezett állatok elfogyasztása miatt” – mondta Mendez. Az andoki kondor vagy kondorkeselyű (Vultur gryphus) az Andok hegységben, Dél-Amerika nyugati partjain, valamint Patagóniában él. Szárnyfesztávolsága 3,5 méter, ezáltal az egyik legnagyobb röpképes madár. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján mérsékelten fenyegetett fajként tartják számon.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek