A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Több mint 36 milliárd forintot tudott felhasználni az ország az unió jelenlegi pénzügyi ciklusában a Környezet és Energia Operatív Program keretében természetvédelmi fejlesztésekre – mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A rendelkezésre álló forrásokat teljes egészében lekötöttük, egyetlen fillért sem hagytunk veszendőbe menni" – tette hozzá a helyettes államtitkár a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) mintegy 520 millió forint értékű projektjének záró rendezvényén Gárdonyban.
Rácz András elmondta: az év végén befejeződő hétéves uniós pénzügyi időszakban a természetvédelemre rendelkezésre álló forrásokból közel 25 milliárd forintot a természeti értékek helyzetének javítását közvetlenül szolgáló élőhely-rekonstrukciós fejlesztésekre költötték. Ennek eredményeként 100 ezer hektárt meghaladó védett természeti terület vagy Natura 2000-es terület került kedvezőbb állapotba, ami az eredetileg tervezett 30 ezer hektár háromszorosa.
A projektek mintegy 40 százaléka vizes élőhelyek helyreállítására összpontosít, 27 százalékuk pedig egyszerre több tématerületet érint.
Rácz András hangsúlyozta azt is, hogy a kedvezményezettek széles körét vonták be a projektekbe, ugyanakkor a fejlesztések megvalósításában a nemzeti parki igazgatóságok játsszák a főszerepet. Közülük kiemelendő a DINPI munkája, az igazgatóság közel 6 milliárd forint támogatást nyert el – tette hozzá.

A következő – 2014-2020-as – pénzügyi időszakkal kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: a természetvédelmi szempontból fontos kormányzati döntések már megszülettek, Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív (KEHOP) címmel is lesz önálló operatív program, amelyen belül a természetvédelmi fejlesztés prioritás lesz. A tématerületekről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a Natura 2000 területek vagy a klímaváltozás hatásának mérséklésével összefüggő fejlesztések hangsúlyosak lesznek, s a támogatások új célterületeként az úgynevezett zöld infrastruktúra is megjelenik.

Projektzáró beszédében Füri András, a DINPI igazgatója arról számolt be, hogy az 519,5 millió forint értékű fejlesztés eredményeként a Dinnyési-fertőt kettészelő 7-es főút mellett kétéltű- és hüllőterelők, békaalagutak, vidraátjárók és madárvédelmi kerítések épültek, az Ipoly-völgyben található, Ramsari Egyezmény alá tartozó vizes élőhelyeken a vízvisszatartás érdekében vízkormányzó műtárgyak épültek, míg a Gerecse hegységben két barlang bejáratát zárták le a denevérfajok megőrzése érdekében. A Természeti értékek megőrzése a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén elnevezésű projekt 2010 májusában indult és teljes egészében támogatásból valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében.
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek