A rovat kizárólagos támogatója

4 hónap börtönbüntetésre, és 20.000 euró pénzbírságra ítéltek egy osztrák gyümölcstermesztőt, aki olyan rovarölő szert használt, mely több tucat méhkolónia pusztulását okozta. A férfi szakképzett volt, tudnia kellett, mivel jár az illegális szer használata.

Börtönbüntetésre ítéltek egy osztrák gyümölcstermesztőt, mert illegálisan olyan rovarölőszert használt, ami több tucat méhkolónia pusztulását okozta.

A 47 éves katintiai férfi a chlorpyrifos nevű erős szert használta virágzás idején. Klagenfurt városi bírósága kimondta, szándékosan okozott kárt a környezetnek – mivel volt elég tapasztalata és tudása ahhoz, hogy tudja, mivel jár, ha ilyen szert használ. 

Egy év börtönre ítélték, ebből négy hónapot mindenképpen le is kell töltenie. Ezen kívül be kell fizetnie 20 ezer euró büntetést is. A bíróság azt reméli, az ítéletnek elrettentő ereje lesz, és mások nem használnak majd olyan szereket, amik ilyen súlyosan károsítják a környezetet – írta a Yahoo-ra hivatkozva a 444.hu.

Méhgyilkos az elterjedt gyomirtó

Méhgyilkos az elterjedt gyomirtó

Közvetve felelős lehet a méhek pusztulásáért a legelterjedtebb gyomirtó, a glifozát. Az austini Texasi Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a glifozát hatóanyagú gyomirtónak kitett méhek elveszítik hasznos bélbaktériumaik egy részét és érzékenyebbek lesznek a káros baktériumok okozta fertőzésekre.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerint ez bizonyítja, hogy a glifozát világszerte szerepet játszik a méhek pusztulásában."Pontosabb irányelvekre van szükség a glifozát használatáról, különösen a méhekkel való érintkezéséről, mivel a jelenlegi szabályok azt feltételezik, hogy a méhekre nem káros ez a gyomirtó" – mondta Edick Motta, az egyetem hallgatója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás