Hirdetés

Önjáró kocsiból és robotkarból álló szamócaszedő robotokat fejlesztett ki egy belga startup, amellyel az egyre nagyobb méretű munkaerőhiányt igyekeznek pótolni a termelők. A robotok képesek sérülésmentesen 4 másodpercenként éjjel-nappal leszedni egy termést, miután három dimenziós látással megállapították, hogy érett-e a gyümölcs.

Óriási kihívást jelent a bogyós gyümölcsök betakarítása a termelők számára. Egyre nagyobb a munkaerőhiány, így nincs aki leszedje a gyümölcsöket. A gazdálkodóknak valahogy meg kell oldaniuk a termések betakarítását annak ellenére is, hogy a kézi munkaerőt érdemben nem tudják pótolni. Megoldás lehet a problémára egy belga startup által fejlesztett szamócaszedő robot.

A robot, amely a szamócát betakarítja, képes minden bogyót megtalálni még akkor is, ha a termések egy-egy levél mögött helyezkednek el. Ugyanakkor a gépnek azt is meg kell tudnia állapítani, hogy kellően érett-e már a termés. A robot egy önjáró kocsiból és egy arra szerelt robotkarból áll és miután értékelte a terméseket, betakarítja őket, amelyeket ezután sérülésmentesen és óvatosan egy dobozba helyez. 

Tény viszont, hogy a robot csak emelt ágyásokban tud dolgozni, ott azonban minden negyedik másodpercben képes leszedni egy-egy termést. Az Agrárszektor írása szerint fajtától függően összegyűjti az érett gyümölcsök 70-100 százalékát, a bogyókat pedig döntően csészelevéllel együtt takarítja be, az Európai fogyasztók ugyanis jellemzően ezt preferálják. A robotok a nap bármelyik időszakában képesek dolgozni, így akár éjszaka is. Az éjszakai betakarítás sokkal kedvezőbb a bogyós gyümölcsöknek, jelentősen meghosszabbíthatja ugyanis az eltarthatóságot.

A szedés maga úgy történik, hogy a kocsi a magasan kialakított ágyások között közlekedik, a robotkar tehát alulró szedi le a terméseket, amelyeket háromdimenziós látással érzékel a szerkezet. A kar végén két párnázott mancs található, amelynek segítségével sérülésmentesen tudja megfogni az érett terméseket a robot. A gyümölcsöt ezután egy kar 90 százalékkal elfordítja, majd leemeli azokat, ezzel imitálva egy emberi kéz szedő mozdulatait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás