A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A környezetvédelem kétségkívül a 21. század slágertémája. Nem véletlenül, hiszen bolygónk sajnos évről évre egyre rosszabb állapotba kerül. Szinte naponta olvashatunk híreket megdőlt melegrekordokról, szélsőséges időjárásról vagy éppen az óceánokban felhalmozódott műanyaghegyekről. A Föld megóvása és a káros folyamatok megállítása mindnyájunktól erőfeszítéseket igényel, a környezetvédelmi szempontok pedig az élet minden területére begyűrűznek.

Szerencsére napjainkban számtalan zöld megoldás létezik, amik ráadásul hosszú távon a pénztárcánkat is kímélik. Hogy pontosan mik ezek, és miként lehet igazán földbarát otthonunk, az kiderül aktuális cikkünkből!

Milyen előnyei vannak egy környezetbarát otthonnak?

A legfontosabb előnye természetesen a nyugodt lelkiismeret: nem kell azon aggódnunk, hogy mekkora kárt teszünk a környezetben, és milyen jövő vár gyermekeinkre, unokáinkra. Egy zöld lakásnak, háznak persze ennél gyakorlatiasabb előnyei is vannak. Kezdjük rögtön az anyagiakkal! A környezetbarát váltás a családi büdzsében is pozitív változásokat hoz majd. A minőségi szigetelés, a korszerű fűtés vagy az okos vízhasználat mind-mind abban segít, hogy alacsonyabb rezsiszámlákat fizessünk.

Egy régi, elavult lakás vagy családi ház igazi pénznyelő lehet, ha állandó felújítást igényel. A folyamatos karbantartás nem csak rengeteg pénzt, de tengernyi időt is felemészt. Ha a szerelők visszatérő vendégek nálunk, az ő bérük fizetése sem a legolcsóbb mulatság, és persze a megfelelő munkavédelem biztosítása is költséges lehet. Ráadásul pénzt veszítünk, ha az “utcát fűtjük”, ha folyton csöpög a csap és feleslegesen fogyasztjuk az áramot. Amennyiben a környezetbarát felújítás mellett döntünk, minimálisra csökkenhet otthonunk karbantartási igénye.

A zöld váltás végezetül befektetésnek sem utolsó. Még ha nem is tervezzük eladni otthonunkat a közeljövőben, megnyugtató érzés, hogy lakásunk értékesebbé válik. Az ingatlanpiacon egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság is, hiszen a potenciális vásárlók egyik fő szempontja lehet, hogy a kiszemelt ingatlan mekkora ökológiai lábnyomot hagy.

Ezt a 4 tanácsot fogadd meg, ha környezetbarát lakásfelújítást tervezel

1. Figyelj a szigetelőanyagok minőségére!

A hungarocell lemez szerencsére már a múlté, a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása azonban így sem egyszerű. A polisztirol hab ugyan olcsó, de nem számít környezetbarátnak. A szálas szigetelőanyagok, pl. az üveggyapot, a fagyapot és a kőzetgyapot már jobb választásnak számítanak, az igazán zöld megoldás azonban a teljesen természetes anyagból készülő farostlemez szigetelés. Természetesen ezek felszerelése is szakembereket kíván, akik tisztában vannak a munkavédelem legfontosabb előírásaival is.

2. Használj elektromos infrapaneleket a fűtéshez!

Az olyan hagyományos fűtőanyagok, mint a földgáz vagy a fa, bizony jelentős terhelést jelentenek a környezetnek. Nem csupán azért, mert káros anyagokat eregetnek a légkörbe az égésük során, hanem azért is, mert kitermelésük és szállításuk rendkívül környezetkárosító. Az elektromos infrapanelek számos előnnyel bírnak: a bekerülési költség alacsony, karbantartási igényük minimális, emellett persze rendkívül energiatakarékosak is. Talán az sem utolsó szempont, hogy remekül festenek a lakásban, és igen kevés helyet foglalnak.

3. Cserélj minden izzót energiatakarékosra!

A klasszikus halogén vagy izzószálas körték élettartama rövid, a bennük tárolt gáz pedig káros a bolygóra. Egy lakásfelújításnál az izzók cseréje igazán elenyésző összegnek számít, mégis sokat spórolhatunk a korszerű LED-megoldásokkal. Élettartamuk években mérhető, alacsony áramfogyasztásukat pedig a pénztárcánkon is érezni fogjuk. Arról nem is beszélve, hogy léteznek okos, programozható LED-izzók is, amikkel nincs többé egész éjszakára felkapcsolva hagyott világítás.

4. Ha teheted, használj megújuló energiaforrásokat!

Az izzók cseréje filléres beruházás, a megújuló energiaforrások bevezetése viszont tetemes összeget emészt fel. Szerencsére léteznek állami támogatások, amik enyhítenek a terheken. Ha a büdzsénk engedi, mindenképp érdemes elgondolkodni a napenergiával termelt áramon vagy éppen a geotermikus fűtésen. Bár a bekerülési összeg magas, több évtizedes távlatokban ezek a technikák visszahozzák az árukat.

Mire fordíts kiemelt figyelmet a mindennapokban?

Miután kész a felújítás, és otthonunk igazán környezetbaráttá vált, érdemes a mindennapokban is odafigyelnünk a zöld szempontokra. Ennek szellemében nézzük át időről időre a fűtési- és hűtési rendszereket és a berendezéseket, és végezzük el a kisebb-nagyobb javításokat. A vízhasználatunkat is célszerű átgondolni, hiszen egy átlagos háztartásban sok ivóvíz megy pocsékba. Ugyanez a helyzet az árammal is: csak azokat a készülékeket hagyjuk bedugva, amiket ténylegesen használunk. A mobiltöltőket például mindig húzzuk ki, miután kész a töltés.

A környezetbarát otthon emberbarát is
Tévhit, hogy a zöld otthon kompromisszumokat jelent a kényelem terén. Épp ellenkezőleg: a lakásban jobb lesz a levegő, csökkennek az allergiás panaszok, a minőségi szigetelésnek köszönhetően nincs penészesedés és huzat, a LED-izzók pedig sokkal meghittebb hangulatot árasztanak. Nem érdemes tehát várni, hiszen a Föld órája ketyeg. Apró lépésekben viszont már ma belevághatunk otthonunk kizöldítésébe!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás