A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Természetvédelmi Világalap (WWF) az oroszországi Jeges-tenger-vidék rénszarvasainak tömeges pusztulásáról számolt be. A világ legnagyobb populációja, mely a Tajmir-félszigeten él, a 2014-es 417 ezerről mára 250 ezerre zsugorodott.
2000-ben még egymillió rénszarvast számoltak a tundrán – a pusztulás okát a klímaváltozásban és az orvvadászatban látja a szervezet. Az orosz városokban megnőtt a kereslet a rénszarvas húsa iránt.

„Valóságos rénszarvasmészárlásnak vagyunk tanúi, hatalmas pusztítást okoznak a vadorzók. Vannak helyek, egyebek mellett Kínában, ahol a rénszarvasok agancsából port őrölnek, és gyógyhatást tulajdonítanak neki” – mondta Eva Klebelsberg, a WWF Északi-sarkvidék-szakértője.

Az orvvadászat mellett az emelkedő hőmérséklet is hat az állatállományra. A múltban a csordák általában gond nélkül átkeltek tavaszi sarkvidéki vándorlásuk idején a befagyott folyókon. Amikor a borjak világra jönnek, a folyók ma már egyre gyakrabban olvadnak, ezért az újszülött állatoknak a jéghideg vízben kell kilométereket úszniuk, ezt sokuk nem éli túl.

Nyitókép: szibéria nyenyec rénszarvas tartás Kolgujev sziget fotó: visitnao.ru

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás