A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Világszerte mintegy 42 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására 2010-ben a természeti katasztrófák miatt, vagyis több mint kétszer annyian, mint az előző évben – hívták fel a figyelmet szakértők Oslóban egy klímaváltozásról és az emberek helyváltoztatásáról tartott nemzetközi konferencián.

Az országokon belüli migrációt figyelő központ (IDMC) a norvég fővárosban ismertette a 2010-es évről szóló jelentését, amelyben rámutatott arra, hogy a kitelepítettek számának erőteljes növekedéséért elsősorban a klímaváltozás, ezen belül is a globális felmelegedés a felelős, amelynek kezelésére a nemzetközi közösségnek sokkal több figyelmet kellene fordítania.

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa "korunk meghatározó kihívásának" nevezte az emberek éghajlattal összefüggésbe hozható vándorlását, és bírálta a világ vezető hatalmait, amiért hiányzik részükről a klímaváltozás sebességének lassítását célzó politikai akarat. "A természeti katasztrófák szemmel láthatóan egyre gyakrabban fordulnak elő, intenzitásukat tekintve pedig egyre erőteljesebbek" – hangsúlyozta Guterres.

Elisabeth Rasmusson, a norvégiai menekültügyi tanács főtitkára figyelmeztetett arra, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog, és az érintettek száma minden valószínűség szerint tovább nő majd, amint az ember által előidézett éghajlatváltozás eléri tetőfokát.
Az IDMC illetékesei szerint elsősorban az olyan "megakatasztrófáknak" tudható be az, hogy a 2009-ben regisztrált 17 millióról 2010-ben több mint 42 millióra nőtt az otthonukból elmenekülni kényszerülők száma, mint például a kínai és pakisztáni árvizek vagy a chilei és haiti földrengések.

A természeti csapások okozta károk szempontjából a tavalyi évnek egyértelműen Ázsia a legnagyobb vesztese. A kontinensen a legtöbb bajba jutottat Indiában, a Fülöp-szigeteken, Bangladesben, Indonéziában, Kínában, illetve Pakisztánban jegyezték fel. Egyedül Kínában több mint 15 millióan hagyták el otthonukat a hatalmas áradások miatt, míg Pakisztánban 11 millió ember menekült el a pusztító ár elől. Indiát 2009-ben sújtották pusztító árvizek, amelyek hatásaként többen 2010-ben mentek el lakhelyükről.

Rasmusson a konferencián rámutatott a probléma sürgősségére, és mint mondta: több közös erőfeszítésre van szükség annak érdekében, hogy a természeti csapások kevesebb embernek okozzanak problémát, illetve hogy az otthonukból kiköltözni kényszerülők minél nagyobb biztonságban lehessenek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás