A rovat kizárólagos támogatója

A főváros 435 fát vágna ki a Római-parton, de a mobilgát-építésnek áldozatul eshet további több mint ezer ártéri fa is, amelyeket nem számoltak be az összesítésbe, tudta meg néhány zöld civilszervezet. Akár egy hónapon belül engedélyekhez juthat a Római-part mobilgátas projektje.

Az index.hu-hoz eljuttatott dokumentum szerint a városháza jóváhagyásával az Erbo-Plan mérnökiroda benyújtotta vízjogi, fakivágási és környezetvédelmi engedélyezésre a Római-parti mobilgát terveit. Ebből a dokumentumból derült ki, hogy a főváros néhány ponton változatott a korábban közölt tervein. A civilek szerint a gátat megpróbálták kicsit elfogadhatóbbá tenni, aminek eredménye, hogy a használhatósága csökkent, az okozott környezeti kár viszont továbbra is súlyos.

A főváros információink szerint 2090 fát mért fel, az engedélyezésre beadott fakivágási tervek pedig összesen 435 fát döntenének ki – köztük helyi védelmet élvező platánfákat is – csak a mobilgát és a tervezett szerviz út nyomvonalában. A városháza korábban 20-70 idős és beteg fa kivágásáról beszélt. A most kivágandó fák közé ugyanakkor nem számolták be az északi galériaerdőt alkotó több mint ezer fát.

A civilek úgy tudják, hogy a korábbi mobilgát-tervekhez képest két lényeges változás van a most engedélyezésre benyújtott tervekben. Az egyik, hogy a Római északi szakaszát nem vízzáró agyaggal töltik fel, hanem homokos kaviccsal.  A másik, hogy a mobilgát alapját kisebb mélységűre tervezik, mivel a hidrológiai vizsgálatok bebizonyították: egy mélyen kiépített résfal elzárná a felszín alatti vizek útját, és ez visszaduzzadva belvizekkel fenyegetné Csillaghegyet. Ezekkel a változtatásokkal Bardóczy Sándor tájépítész szerint pont az értelme vész el a korábbi terveknek, hiszen így árvízkor a víz utat fog találni a mobilgát alapozása alatt és vízzel töltheti majd fel a hullámteret.
 

Részletek az index.hu-n  >>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek