A rovat kizárólagos támogatója

A korábban közölt adathoz képest több százzal nőtt, már 477 az Új-Zéland partjainál elpusztult gömbölyűfejű delfinek száma – közölte az új-zélandi természetvédelmi hivatal.
A Project Jonah cetek mentését segítő szervezet közölte: múlt pénteken 232 delfin vetődött partra az Új-Zéland Déli-szigetétől mintegy 800 kilométerre keletre emelkedő Chatham-szigetek Tupuangi partvidékén, további 245 pedig hétfőn, a sziget túloldalán, a Waihere-öbölben.

„A parton megfeneklett emlősök egyikét sem lehetett vízre vontatni, vagy természetes módon pusztultak el, vagy lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől” – közölte Daren Grover, a szervezet vezetője.

cetpusztulás Új-Zéland tengerpart © Project Jonah

Az eset két héttel azután történt, hogy Ausztrália partjainál is hasonló módon pusztult el mintegy 200 gömbölyűfejű delfin.

Új-Zéland partjainál szintén nem ritkák a hasonló esetek, főleg a nyári hónapokban: a tudósok nem tudják pontosan, mi lehet a jelenség oka, de azt valószínűsítik, hogy az állatok tájékozódási képessége zavarodhat össze, amikor felúsznak az egyre emelkedő, homokos partra.

Daren Grover szerint a problémát az okozza, hogy bőven van számukra élelem a Chatham-szigetek körül, és a táplálék után úszva hirtelen kerülnek át a mély vízi részekről a már alacsony vízállású, homokos partra. A hangazonosításukat használják, de az nem jelzi, hogy már alig van alattuk víz, és partot érnek.

cetpusztulás Új-Zéland tengerpart © Project Jonah

Az ausztrál partoknál elpusztult cetekkel szemben a delfinek tetemeit nem vontatják be a tengerbe, hanem otthagyják őket a parton és természetes módon lebomlanak, „mert a természet nagy újrahasznosító” – magyarázta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek