A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

A tudósok szerint a folyamat még megállítható, de nagyon rossz úton haladunk a megoldás felé. Ha pedig nem cselekszünk időben, a kormányoknak nem marad más lehetőségük: fel kell készülniük a legrosszabbra.

Az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátása és az El Nino éghajlati jelenség miatt 5 éven belül minden melegrekord meg fog dőlni – ez áll a Meteorológiai Világszervezet legújabb jelentésében.

Jelenleg 66 százalék az esélye annak, hogy több mint másfél fokkal fog emelkedni az átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szinthez képest és szinte biztos, hogy az elkövetkezendő 5 esztendő egyike a történelem legforróbb éve lesz. A sarkkörök pedig háromszor gyorsabban fognak melegedni, mint a világ többi része. Így a jégtakaró olvadásnak indul, a tengerszint megemelkedik és országok fognak eltűnni a Föld felszínéről.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ha minden állam betartja a Párizsi klímaegyezményben tett vállalásait, akkor is átlépjük a kritikus másfél fokos küszöböd. A tudósok célja sokkal inkább az volt, hogy megkongassák a vészharangot, hiszen szinte alig van olyan ország, amelyik jó úton halad a karbonsemlegesség felé.

Éppen ezért a jelentés arra is figyelmeztet, hogy a kormányoknak időben fel kell készülniük a szélsőséges időjárásra, az egyre gyakoribb szárazságokra és áradásokra, valamint az ezek okozta élelmiszerhiányra. A globális felmelegedés ugyanis több milliárd ember életét teheti pokollá rövid időn belül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek