A rovat kizárólagos támogatója

A Felelős Gasztrohős Alapítvány 5 éves szülinapjára statisztikákat készített az eddigi eredményeikről, megdöbbentő számokat kaptak. Még talán ők sem gondolták például, hogy másfél Gellért-hegynyi esőerdőt véd meg – és ez által évente annyi szén-dioxid kibocsátást spórol, amennyiből 3,5 szer körbekocsikázhatná a Földet vendéglátóhelyes partnerhálózatuk azáltal, hogy nem használnak pálmaolajat.

A műanyag helyett lebomló csomagolóanyagokat használó vendéglátóhelyek pedig évente 6,9 tonna CO2 kibocsátást spóroltak meg, ami 53 Budapest-London repülőút kibocsátásával egyenlő.

Öt év telt már el tehát azóta, hogy a Felelős Gasztrohős Alapítvány belevágott a környezetbarát étkezés elterjesztésébe és a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés kidolgozásába. Véleményük szerint azok a vendéglátóhelyek, amelyek a mostani trendeket időben felismerik, hosszú távra biztosíthatják, hogy foglaltak legyenek az asztalaik.

Az OzoneNetwork ma esti Egyenlítő c. műsorának vendége Varga Judit, a Felelős Gasztrohős igazgatója szerint a környezetvédelemhez is a gyomron át vezet az út. Nagyon is számít, hogy mi van a tányérunkon. Egy-egy falatban ugyanis több erő rejtőzik, mint gondolnánk: mi is tehetünk azért, hogy gyermekeink még sokáig ehessenek egészséges, hazai ételeket.

A Felelős Gasztrohős célja, hogy a lakossági fenntartható étkezéssel kapcsolatos szemléletformálás mellett a vendéglátást is környezetbaráttá tegyék. Az éttermek minősítése során hat fő szempontot vesznek figyelembe: kínálat és beszerzés, hulladékkezelés, higiénia, energiahatékonyság, víztakarékosság, társadalmi felelősségvállalás. A gasztrohősök most azon dolgoznak, hogy további öt év múlva már ezer Fenntartható Vendéglátóhely legyen Magyarországon. 
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás