A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Már negyedszer tolódik későbbre a mohi (Mochovce) atomerőmű új, harmadik és negyedik blokkjának beindítása, és a mostani tervek szerint 2017-ig kerülhet majd arra sor – jelentette ma a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti lap a beruházás vezetőjére hivatkozva.

Szlovákia történetében az eddigi legnagyobb beruházás kivitelezése 2008-ban kezdődött meg és eredetileg 2012-2013-ban kellett volna elkészülnie. Idén júniusban az építkezés befejezését 2016 végére tolták ki, az új blokkokat építtető Szlovák Villamos Művek (SE) kérésére. A Hospodárské Noviny azonban úgy tudja: ma már ez az időpont sem aktuális, mivel az építkezési projekt vezetője, Giancarlo Aquilanti szerint csupán a harmadik blokkot lehet beüzemelni 2016 harmadik negyedévében, a negyedik blokk beindítása 2017-re tolódik.

A szlovák lap úgy véli, módosulni fog a kivitelezés ára is. A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjainak építési költsége eredetileg 1,8 milliárd euró lett volna, ám ezt az összeget – az építkezés kivitelezésének halasztásaival egyidejűleg – 3, majd 3,8 milliárd euróra módosították. A HN által közölt becslés szerint a kivitelezés végső ára elérheti az 5 milliárd eurót is.

A mohi atomerőművet is birtokló Szlovák Villamos Művek tulajdonában 2 atomerőmű, 34 vízerőmű, 2 hőerőmű és 2 naperőmű van. Az SE, amely a régió második legnagyobb villanyáram előállítója, részben állami tulajdonú vállalat, részvényeinek egyharmadát az állam, 66 százalékát pedig az olasz Enel birtokolja, amely 2006-ban szerezte meg a cég többségi részvénycsomagját. Az Enel, tavasszal megerősítette, hogy – saját adósságcsökkentési terveinek részeként – el kívánja adni az SE-ben birtokolt tulajdonrészét.
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek