A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: pecaverzum

Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki a Balatonból A hím aligátorteknősök akár 30 kiló feletti testtömeget is elérhetnek, az állat Magyarországon inváziósnak számít, természetes ellensége nincs.

Úszós nádi pontyozást tervezett július 10-ére, vasárnapra a Keszthelyi Librás Strandra Szeles Zsolt. Kukoricás etetést alakított ki, reggel akasztott is egy nagyobbacska pontyot, de amikor feljött a víz tetejére, csapott egyet a farkával és elment.

Napközben egy ismerőse próbált rá a helyre, de nem volt szerencséje, késő délután pedig visszatért Zsolt, de ponty helyett váratlan vendége akadt a horgon. 1,20-as vízben horgászott, kapást észlelt, bevágott, majd a szákban egy 5 kilogrammos aligátorteknős landolt. A horog a hasába akadt, ami azt valószínűsíti, hogy a damilnak ment neki, és úgy tüntette el az úszót- írta beszámolójában a pecaverzum.hu.  A lapnak arról beszélt, az interneten kerestek rá a teknősre, amit így sikerült azonosítani.

Egyből hívtunk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de vasárnap este nem sikerült – emlékezett vissza az eseményekre.  Sokáig tanácstalanok voltak, mit kezdjenek az inváziós és az emberre is veszélyes állattal. Éjszakára átmeneti megoldást találtak Zsolt szomszédjának köszönhetően. Lemezkádba tették az állatot, amit egy raklappal fedtek le. Az állat végül hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került. Szász Benedek a Pecaverzumnak elmondta, az aligátorteknőst ideiglenesen a BfNPI fenékpusztai telephelyre vitték, ahonnan a kőröshegyi Teknősparkba szállítják majd.

aligátorteknős Balaton Szeles Zsolt FB

Az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa-szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként.

Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Egyes ázsiai régiókban már inváziós fajként tartják számon. Európa nagy része, így Magyarország is, kiváló élőhelyet nyújthat ennek az esetlegesen újonnan betelepülő fajnak, mivel az éghajlat kedvező a szaporodásához, a szóba jövő őshonos zsákmányállatok pedig nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben, a természetes ragadozók hiánya is tovább rontja a helyzetet. Európában főleg a törzsalak példányai esélyesek a sikeres megtelepedésre. A testtömeg a hímek esetében meghaladhatja akár a 30 kilogrammot is.

Both Zoltánt, Magyarország egyetlen vadállatbefogóját tavaly Mogyoródhoz riasztották, ahol egy csatornafedél-nagyságú, agresszív aligátorteknőst fogtak a horgászok. Both Zoltán a Pecaverzum megkeresésére elmondta, pályafutásának elmúlt 22 évében már az ország több pontján is találkozott aligátorteknőssel, de Balatonból előkerült egyeddel még nem volt dolga.

„Ez hatalmas probléma, Magyarországon nincs természetes ellensége. Egyetlen őshonos fajunk a mocsári teknős. Az ékszerteknősök jelenléte a természetes vizekben is aggasztó, de azok nem nőnek meg több tízkilósra, és nem harapják le a kisgyerekek lábujját”. 

A Pecaverzumnak többen is arról számoltak be, hogy a most kifogott példány nem az egyetlen, amely az utóbbi hónapokban előkerült a Balatonból.  Az ügyben a Pecaverzum sajtómegkeresését küldött a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetnek és a BfNPI-nek, hogy megtudják, mit kívánnak tenni az egyre szaporodó és termetesre megnövő aligátorteknősökkel a Balatonban. Ha érkeznek válaszok, új cikkel jelentkezünk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás