A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A környezettudatosság egyre fontosabbá válik napjainkban. Legyen szó a reggeli kávé elfogyasztásáról, bevásárlásról vagy utazásról, mindenhol van olyan tényező, amire odafigyelve csökkenthetjük a tevékenységünk miatt keletkezett bárminemű hulladék mennyiségét. Nincs ez másképp a bankunk esetében sem, ugyanis, ha pár apróságot mérlegelünk, bankunkkal együttműködve jelentősen csökkenthetünk ökológiai lábnyomunkat.

Miért fontos a környezettudatosság?

Ahogy gyarapodott az egyszer használatos műanyagok száma, ahogy csökkenésnek indultak a zöld területek és fokozódott szeméttermelés, úgy merült fel a környezetszennyezés egyre sürgetőbb problémája is. Cégek és magánemberek egyaránt próbálnak tenni azért, hogy fenntarthatóbban teljenek a mindennapok. Ehhez rendelkezésre állnak vászontáskák, papír- és csomagolásmentes megoldások, energiatakarékos eszközök és persze a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége is. Ezen felül azonban számos változtatást eszközölhetünk, amelyekkel környezettudatosabbá válhatunk, még akár a banki ügyek intézése közben is!

5 környezettudatos lépés a szelektív hulladékgyűjtésen túl

A szelektív hulladékgyűjtés a környezettudatos életmód legelterjedtebb módja. Bár a papír, az üvegfélék és a műanyagok gyűjtése kétségkívül sokat számít a Föld megmentése szempontjából, számtalan más módszer is rendelkezésünkre áll. Nem szükséges egyből átállni a zero waste-életmódra, ugyanis már azzal is sokat segítünk, ha lépésenként vállalunk annyit, amennyit módunkban áll. Banki ügyeink intézésénél több lehetőség is adott lehet, akkor is, ha bankszámlanyitást fontolgatunk és abban az esetben is, amikor számlánkat használjuk.

Csak akkor nyomtassunk, ha muszáj!

A banki ügyek intézése sok esetben azzal jár együtt, hogy saját könyvelésünk vezetése érdekében bankszámlakivonatokat kell kinyomtatnunk. Mivel a pénzintézet oldalán PDF-verzióban is letölthetőek a kivonatok, mi is elküldhetjük ilyen formában a könyvelőnek, így nincs szükség arra, hogy külön nyomtassuk őket. Ennek nemcsak a fák látják előnyét, hanem mi is, mert nyomtatás után nem kell tárolnunk a sok, feleslegesen felgyűlt papírt, ráadásul a tintával is spórolhatunk!

,,B-oldal”

Ha mindenképpen kell nyomtatnunk, természetesen megtehetjük, ám sokat számít, ha a papír mindkét oldalát kihasználjuk. Amennyiben jó minőségű patront és papírt használunk, erre van mód, mert nem fog átázni a papír a kétoldalas nyomtatástól.

Online bankszámlanyitás

Sok esetben személyesen kell bemenni egy bankszámlanyitásra alkalmas bankfiókba, ám egyre több pénzintézetnél lehetőség van arra, hogy online intézzük az ügyeket – ez pedig mindkét félnek és a környezetnek is előnyére válik. Számunkra remek lehetőség, mert az otthonunk kényelméből, bármikor nyithatunk bankszámlát, csupán néhány feltételnek kell megfelelnünk.

A bankfióknak is előnyös, hiszen kevésbé leterheltek, sőt, akár csökkenthetik is a működési kapacitásukat, ami energiamegtakarítással jár. Már ez is jót tesz a környezetnek – hiszen minden apróság számít -, de az online ügyintézéssel rengeteg papírnyomtatványt is megspórolhatunk.

E-számla

Rengeteg papírt és egyéb erőforrást megspórolhatunk, hogy ha e-számlán intézzük ügyeinket. Ennek értelmében nem fogunk számlakivonatot és különböző leveleket kapni a postán. Minden e-mailben érkezik, illetve az online számlafiókunkban is megkaphatjuk a számunkra fontos információkat. Igény szerint SMS-ben is érkezhetnek a fontos üzeneteket a banktól, így teljesen mértékben kiváltva a hagyományos, postai úton megszerzett információt.

Az e-számla segítségével a csekkek befizetését is intézhetjük, ezáltal nemcsak a papíron spórolva, hanem az időnkön és egyéb erőforrásokon is. Gondoljunk csak bele: így nem lesz szükség arra, hogy elmenjünk valamelyik postára befizetni a számláinkat.

Digitális hulladék

Bár rendkívül fontos, hogy a kézzel fogható hulladék mennyiségét csökkentsük és, hogy megtanuljuk, hogy a legtöbb adatunkat online is elérhetjük, nem feledkezhetünk el a digitális szemétről sem. Ez a háttérben, csendben gyűlik, hiszen nincs szem előtt, mindennek ellenére sok helyet elfoglal. Szintén fontos figyelembe venni, hogy egy-egy hírlevél, amit automatikusan, olvasás nélkül törlünk, hosszú utat tesz meg egy szerverről, így, ha leiratkozunk róla, valamelyest egy távoli szerver munkaterheit is megkönnyítjük, emellett az áramellátásnak is kedvezhetünk.

Mit tehetünk még?

Természetesen előfordulhat, hogy be kell mennünk a bankba különböző ügyeket intézni vagy éppen egy nagyobb összeget betenni a számlánkra. Ilyen esetben is tehetünk környezetünkért: menjünk akkor, amikor úgyis dolgunk van arrafelé! Ezáltal nemcsak időt, hanem pénzt is spórolunk, mert nem kétszer indulunk útnak ugyanoda. Ha kocsival megyünk, az általunk kibocsátott káros anyagok mennyiségét is csökkenthetjük.

A környezettudatosság mindenhol ott van, még a banki szektorban is. Ahhoz azonban, hogy bankunk ennek megfelelően dolgozhasson, ránk is szüksége van – hiszen elsősorban a mi döntéseink határozzák meg, mennyire tudnak tudatosan működni.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás