A rovat kizárólagos támogatója

Évi 600 000 áldozatot követel és minden harmadik nő számára a szexuális erőszak veszélyét jelenti a hiányos csatornázás Indiában. A lakosság fele mellékhelység nélkül él, aminek kezelésére Narendra Modi miniszterelnök 5,3 millió latrina kiépítését ígérte kormányzása első 100 napjára, ám a beruházások képzés nélkül mit sem változtatnak majd az áldatlan állapotokon.

Csupán a legalsó dalit kaszt (Magyarországon elterjedtebb a pária elnevezés) tagjaival és a természettől távol élő városi lakosokkal szemben elfogadott, hogy szükségüket zárt térben végezzék el. „A salakanyag nem való ugyanazon tető alá, ahol eszünk és alszunk" – vallják az indiaiak, akik 60 százalékát adják a világ azon kisebbségének, akiknek nincs hozzáférésük WC-hez (a WHO és az Unicef adatai alapján).  A helyzetet súlyosbítja, hogy a kormányzat kínálati oldali anomáliaként kezeli a problémát. „A WC-k építése egyáltalán nem jelenti, hogy az emberek használni is fogják majd azokat, aminek főként kulturális, szociális és kasztrendszerből fakadó okai vannak" – érvel Yamini Aiyar Accountability Initiative kutatócsoport igazgatója. „Az embereket meg kell tanítani a higiénia értékére."- írja a Bloomberg.

Meglehetősen profán módon Mahatma Gandhi születésének 150. évfordulóját tűzte ki a kormány a „teljes higiénia" elérésére. Még 5 évük van, hogy illemhelyeket biztosítsanak az 1,2 milliárdos lakosság számára.  Az elmúlt 15 évben összesen 18,3 milliárd rúpiát (70 milliárd forint) különítettek el e célra, ám a források mindössze 45 százalékát használták föl, aminek egyik oka a bürokratikus adminisztráció, a másik pedig a kormányzatnál jelentkező pénzhiány – vázolta Avani Kapur, a Centre for Policy Research elemzője.

Az épülő WC-k európai mércével mérve még mindig taszítóak, így nem csoda, hogy a más kulturális környezetben szocializálódott indiaiak sem látják a minőségi ugrást, amikor elvezető nélküli pottyantós helyekre kellene bezárkózniuk. Sokkal inkább érzik természetesnek, ha a dzsungelbe, vagy a mustárföldekre mennek.  Az így felhalmozódó ürülék a talajvíz szennyezése révén számos betegségért (hasmenés, kolera) tehető felelőssé és ezzel a turistákat is elriasztja, akiknek a szervezete egészen más viszonyokhoz szokott hozzá- írta a figyelo.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás