A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A környezettudatos lakás nem csak a bolygó védelmében játszik fontos szerepet, de rövid távon a költségeinket is csökkentheti. A rendszeres bevásárlás végösszegén és a havi rezsin is meglátszik, ha előnyben részesítjük a zöld megoldásokat. Ha pedig ingatlan eladásra vagy vásárlásra kerül a sor, a modern fogyasztók és takarékos fűtési rendszerek nagy előnyt jelenthetnek.
Mik a környezetbarát otthonok legfontosabb jellemzői?

Energiatakarékosak
Ez leginkább a villanyszámlán látszik meg: a energiatakarékos berendezések és LED izzók ugyanis jelentősen csökkentik a mindennapos energiafelhasználásunkat. Megfelelő nyílászárókkal és hőszigeteléssel pedig a téli fűtési szezon sem terheli úgy meg a pénztárcánkat.

TIPP: Az ingatlan adásvétel menetével érdemes pontosan tisztában lenni, hogy az ingatlan értékesítése garantáltan gördülékenyen menjen.

Nem pazarolják a vizet

A tiszta ivóvíz hiánya sok országban jelent problémát. Szerencsére hazánkban ez nincs így – annak érdekében pedig, hogy ez ne változzon, már most oda kell figyelnünk a vízhasználati szokásainkra. Egy zöld otthonban például a berendezések és az emberek is sokat tehetnek azért, hogy megakadályozzák a víz pazarlását. Az energiabarát, modern mosó- és mosogatógépek akár a töredékére is csökkenthetik a kézi mosáshoz képest a vízhasználatot. Ezenkívül csepegésgátlóval, rövid zuhanyokkal és víztakarékos WC tartályokkal is tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb vizet használjunk.

Értékállóak

Nem utolsó sorban érdemes megemlítenünk a zöld otthonok értékállóságát is. A hőszigetelt, víztakarékos berendezésekkel felszerelt, minőségi anyagokból épült házak értéke jóval magasabb, ha ingatlan adásvételre kerül a sor, mint régebbi típusú társaiknak. Ha pedig építkezni szeretnénk, az A0 energiaosztályú épületekre akár támogatást is kaphatunk.

5 tipp a valóban zöld otthonért

Nem kell, hogy megálljon a környezettudatosság a szelektív hulladékgyűjtésnél. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel akár már ma megteheted az első lépést a zöldebb otthon irányába és néhány olyat is, amivel hosszú távon támogathatod a természet védelmét.

1.       Kezdj el komposztálni!

Napjainkban egyre divatosabbá válik a komposztálás. A családi házak udvarában nagyon egyszerű megoldani egy kerti komposztáló telepítését, de sok társasház is rendelkezik már komposzt programmal. Erről a többi lakótól vagy a közös képviselőtől tájékozódhatunk. Ha pedig egyelőre kicsiben kezdenénk, a boltban kapható komposzt tartályokkal kész megoldáshoz juthatunk, aminek a segítségével még tovább csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét. Egyúttal visszajuttathatunk némi tápanyagot a földnek is.

2.     Kapcsolj ki!

Még az alacsony fogyasztású LED izzók energiahasználatát is csökkenthetjük, ha egyszerűen lekapcsoljuk őket. Figyeljünk oda, hogy ne hagyjuk feleslegesen égve a villanyt, bekapcsolva a tévét, és ha nincs éppen szükség rájuk, kapcsoljuk ki a nagy energiaigényű műszaki cikkeket!

3.     Gondoskodj a megfelelő szigetelésről!

Minél kevesebb hő szökik ki a lakásunkból a falakon és az ablakokon keresztül, annál alacsonyabb lesz a fűtésszámla a hónap végén. Érdemes tehát beruházni többrétegű, hőszigetelt nyílászárók beszerelésébe és külső vagy belső szigetelés felhelyezésébe. A megspórolt energiának köszönhetően ugyanis hamar visszatérül az összeg, amit otthonunk modernizálására költünk.

Egy teljes homlokzati szigeteléssel például 30-40% energia takarítható meg. Hatása így akár már a következő számlán is látszódhat.

4.    Dekorálj környezetbarát módon!

Nap mint nap számos olyan hulladék keletkezhet otthonunkban, aminek a lebomlási ideje akár több évtized is lehet a természetben. A szelektív hulladékgyűjtésnél pedig még hatásosabb és látványosabb megoldás, ha mi magunk hasznosítjuk újra őket, például egy szép dekoráció formájában. Az üres konzervdobozokból szép mécsestartókat készíthetünk egy kis kézügyességgel, a boros és befőttes üvegek vázaként is újjászülethetnek, a törött csészékből, tányérokból pedig dekoratív mozaikot készíthetünk.

  1. Korszerűsítsd a fűtési rendszert!

A hagyományos kályháknál és gázkonvektoroknál környezettudatosabb és energiatakarékosabb megoldást jelentenek a házközponti fűtési rendszerek, hőszivattyúk, infrapanelek, a geotermikus energiát hasznosító rendszerek és a napelemek is. Utóbbiak kiépítésére már állami és európai uniós támogatást is igénybe vehetünk, hosszú távon pedig akár nullázhatják is a fűtési költségeket.

Mire érdemes figyelni, ha épp most keresel új ingatlant?

  • A lakás állapotára és fekvésére, így kevesebb plusz költséggel kell számolnod az ingatlan adásvétel után.
  • A lakóközösségre és a szomszédokra, mivel várhatóan hosszú távon kell majd együtt élnetek.
  • Társasház esetén a ház anyagi helyzetére és a tervezett felújítási és korszerűsítési munkálatokra.
  • Az ingatlan adásvétel során felmerülő jogi kiadásokra – például az adásvételi szerződés és a tulajdonjog bejegyzéseinek költségeire, a megifzetendő illetékekre és adókra.

A környezetbarát otthonok több szempontból is kifizetődők. Egyrészt segítségükkel hatékonyan tehetünk bolygónk védelme érdekében, másrészt saját pénztárcánkat is kíméljük a fölösleges kiadásoktól. Ha pedig ingatlan adásvételre kerül a sor, az energiatakarékos lakások jóval értékállóbbnak bizonyulnak kevésbé zöld versenytársaiknál. Ez hosszú távon vevőként és eladóként is rendkívül fontos tényező.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás