A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az amerikai kormány nem támogatja tovább a csimpánzok bevonásával végzett orvosi élettani kutatásokat.

Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) vezetője szerint az intézmény nemsokára búcsút vesz utolsó ötven csimpánzától is és egy szövetségi védett területre költözteti az állatokat. Az NIH 2013 júniusában jelentette be, hogy jelentősen csökkenti a csimpánzok bevonását az általa támogatott orvosi élettani kutatásokba és mindössze ötven példányt tart meg az esetleges jövőbeli kutatásokhoz. Collins szerint azonban azóta "egyetlen új orvosi élettani projektet sem hagytak jóvá".
 

Csak a csimpánzokra vonatkozik

Az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat mindeközben idén nyáron bejelentette, hogy veszélyeztetettnek minősítette a fogságban élő csimpánzokat, ami azt jelenti, hogy a kutatóknak ezentúl engedélyt kell szerezniük, ha olyan vizsgálatba akarják bevonni ezeket a majmokat, amelyek esetleg ártalmasak lehetnek számukra.

Collins szerint az intézet ötven csimpánza egy louisianai szövetségi vadvédelmi hálózathoz kerül, amint lesz hely az állatok számára. Az intézetvezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntés kizárólag a csimpánzokra vonatkozik. Mint leszögezte, az NIH továbbra is folytatni és támogatni fogja a más főemlősök bevonásával végzett kutatásokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás