Hirdetés

Április 24-én, a kísérleti állatok világnapján félmillió tiltakozó aláírást próbálnak összegyűjteni az állatvédők az Európai Unió vegyianyag-tesztelő programja ellen. Az EU tervei szerint az elkövetkező években 30 000 különféle vegyianyag – kenőolajak, textilfestékek, rovarirtók, fakonzerváló anyagok, stb – mérgező hatását próbálják ki ötvenmillió állaton – állította a világnap alkalmából nyilatkozva Aachenben az állatkísérletek ellen harcoló német szervezet országos szövetsége.

Az EU-program keretében olyan vegyianyagokkal akarnak kísérletezni, amelyek 1981 előtt kerültek a piacokra és amelyeket eddig nem kielégítő módon próbáltak ki – mondta a szövetség szóvivője. Kísérleti állatokként elsősorban egerek és patkányok jönnek számításba, de felhasználnak majd erre a célra nyulakat, kutyákat és majmokat is. A kipróbálandó vegyszert az állat gyomrába pumpálják, szemébe fecskendezik vagy leborotvált bőrére kenik – jelentette ki a szóvivő.
Az állatkísérletek ellenzői szerint a kérdéses anyagok mérgező hatását sejtkultúrák révén is meg lehetne állapítani. Az állatkísérletek eredményei különben is csak korlátozott mértékben
vonatkoztathatók emberekre. Az országos szövetséghez tartozó 90 szervezetnek összesen 80
ezer tagja van – olvasható a dpa jelentésében.
2002. április 24.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás