A rovat kizárólagos támogatója

Itthon a tavasz középhőmérséklete országos átlagban 12,69 fok volt, ami 1,8 fokkal haladta meg az 1981-2010-es normál értéket. Így az idei tavasz a harmadik legmelegebb volt Magyarországon. Az idei tavasz rekordjai: mínusz 24,6 és plusz 32,9 fok.

A március meglehetősen hideg volt, a havi átlaghőmérséklet 3,3 fok volt, ami több mint 2 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. Az április viszont jóval melegebb volt a szokásosnál, a sokéves átlagot 4,6 fokkal haladta meg. Így az idei április az 1901-től tekintett rangsorban a legmelegebb lett.
Májusban is folytatódott az átlagosnál melegebb időszak. A 19,13 fokos átlaghőmérséklet csupán 0,04 fokkal maradt el a valaha mért – 2003-as – legmelegebb májusi átlaghőmérséklettől.

Az évszak során több napi hideg- és melegrekord született.

A tavasz legmagasabb hőmérsékletét, 32,9 fokot a Sajópüspöki állomáson elhelyezett automata rögzítette a tavasz utolsó napján. A legalacsonyabb hőmérséklet, mínusz 24,6 fok volt, amelyet március elsején Sátorhelyen mértek.

A csapadékot illetően az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól.

—   Márciusban szélsőségesen sok eső hullott, az 1981-2010-es átlag közel két és félszerese. így ez volt a harmadik legcsapadékosabb március 1901 óta.

—   Az április viszont igen száraz volt, országos átlagban mintegy 15,8 milliméter eső esett, ami a sokéves átlag csupán 36 százaléka. Így a legszárazabb áprilisok sorában a hatodik lett az idei.

—   A májusi csapadékmennyiségről az előzetes adatok alapján elmondható, hogy a sokéves átlag csaknem 80 százaléka esett le. "Összességében tehát az idei tavasz átlag körüli csapadékot hozott, de egyenetlen időbeli eloszlásban" – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Kitekintés Európára

Egész Európát tekintve az idei volt a legmelegebb 1979 óta, de például Németországban 1881, Ausztriában pedig 1800 óta nem mértek az ideihez hasonló magas hőmérsékleteket, adta hírül a Copernicus program felszíni éghajlati monitoring információk előállításáért felelős alprogramja (Copernicus Climate Change Service).

Európában átlagosan 2,4 fokkal múlta felül az 1981–2010-es áprilisi hőmérsékleti átlagot az idei (3. ábra). Fontos kiemelni, hogy ez jóval magasabb, mint a 2. és a 3. legmelegebb áprilisi anomália. Mindkettő 1,7°C körüli érték, ezek 2000-ben, illetve 2012-ben léptek fel.

Nemcsak Európában, hanem Ausztráliában is rekord közeli, a második legmelegebb volt az idei április. Pakisztánban pedig 50°C fölötti értékeket mértek, ami valószínűleg a valaha eddig mért legmagasabb hőmérséklet áprilisban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek