A rovat kizárólagos támogatója

59 bütykös hattyút sikerült meggyűrűzni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kétnapos Hattyú Road Show rendezvényén, amelyet a civil szervezet már második alkalommal szervezett meg a Balaton körül.

A szakemberek ezen felül 66, már gyűrűvel rendelkező madár számát tudták leolvasni, 33 esetben visszafogás nélkül, szabad szemmel vagy távcsővel. A színes gyűrűs jelölésnek, amelyet világszerte alkalmaznak, az egyik legnagyobb előnye a zavarás nélküli azonosítás. A két nap alatt számos érdekes adattal gazdagodott a hazai gyűrűzési adatbázis, hozzájárulva ahhoz, hogy még többet tudjunk meg a bütykös hattyúkról.

Balatonfüreden az egyik madár nyakgyűrűjét 63. alkalommal sikerült leolvasni, az adatokból kiderült, hogy az állatot 2005-ben jelölték a Balatonon, a telet általában Horvátországban tölti, de 2009-ben kétszer is regisztrálták jelenlétét csehországi vizeken. 3-3 madár érkezett Szerbiából és Horvátországból. Keszthelyen egy olyan hattyút sikerült azonosítani, amely 2010 óta minden telet az Isonzó folyó deltatorkolatánál tölti, erről a madárról 14 adatot szolgáltattak eddig a megfigyelők. A most leolvasott hazai gyűrűs hattyúk közül mindössze 10-et jelöltek a Balatonon kívül, többek között Dávodban, Fertőrákoson, Tápiószecsőn, Nagymaroson, Szombathelyen és Agárdon.

Az esemény fénypontját egy matuzsálemi korú madár jelentette, amelyet 1996-ban, több mint egy éves korában jelöltek Horvátországban a magyar határhoz közel, ráadásul ilyen hosszú idő alatt is mindössze 4 alkalommal sikerült visszafogni. Jelenleg ez a hattyú a legidősebb egyed a hazai adatbázisban.

A rendezvény fotós-videós beszámolója >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás