A rovat kizárólagos támogatója

Az évszázad végére 2-6 milliárd közötti klímamenekültre kell számítani- attól függően, hogy mennyire tudjuk addig visszafogni a károsanyag-kibocsátást. Ha teljesülne a Párizsi egyezmény 1,5 fokos célja, akkor fele annyi embernek kellene elvándorolnia, mintha a legrosszabb, 3,6 fokos értékkel kalkulálunk. Ez esetben a Föld lakosságának fele, azaz akár 6,5 milliárd ember kerül élhetetlen környezetbe.

Egy nemrég publikált átfogó klímakutatás az eddigieknél sokkal inkább morális oldalról közelíti meg a globális felmelegedést, és ennek következtében számos új, elgondolkodtató előrejelzést ad.
Történelmi adatok alapján az ember 29 fokos átlagos éves hőmérséklet felett érzi annyira élhetetlennek a környezetét, hogy el akar vándorolni onnan. Ezt összevetve a felmelegedési és népesedési előrejelzésekkel, különböző forgatókönyveket lehet felállítani arra, hogy hol lesz élhető a Földön a környezet, és honnan hova, illetve mennyien kényszerülnek majd elvándorolni.

  • Mindenképpen rengeteg klímamenekültre kell számítani az évszázad végére, a szám 2 és 6 milliárd között változhat attól függően, hogy mennyire tudjuk addig visszafogni a károsanyag-kibocsátást.
  • Ha teljesülne a Párizsi egyezmény 1,5 fokos célja, akkor fele annyi embernek kellene elvándorolnia, mintha a legrosszabb, 3,6 fokos értékkel kalkulálunk.
  • Utóbbi esetben a Föld lakosságának fele, azaz akár 6,5 milliárd ember kerül élhetetlen környezetbe.
  • A jelenlegi tempó (2,7 fokos felmelegedés) alapján a legtöbb embernek Indiában (600 millió), Nigériában (300 millió), Indonéziában (100 millió), a Fülöp-szigeteken és Pakisztánban (80-80 millió) kell majd új lakhelyet keresnie.

Burkina Faso, Mali, Katar a Karib-tengeri szigetek, és az Egyesült Arab Emírségek teljes területe olyanná válik, ahol csak mesterséges körülmények között lehet minőségi életet élni, de Brazilia és Ausztrália óriási területei is ilyenek lesznek.

Akár népességre, akár területre nézzük, a klímakatasztrófa fő elszenvedői szinte kivétel nélkül olyan, jellemzően szegény országok, amelyeknek károsanyag-kibocsátása sokkal kisebb, mint azoké, amelyek a legkisebb kárra számíthatnak.

HAT átlagos amerikai lakos ma a fogyasztásával annyi károsanyagot juttat a levegőbe, amely az évszázad végére öt embert klímamenekültté tesz. Az európai lakosok átlagos fogyasztása ma jóval kisebb, de mégsem élnek sokkal szegényesebb életmódban, ezért a tanulmány amerikai értelmezésének egyik fő üzenete az, hogy bőven lenne tere a tudatos fogyasztásnak.

A világátlag egyébként jobb, mint az amerikai, eszerint hét mai ember fogyasztása miatt két ember válik klímamenekültté.

Klímamenekültek százmilliói, vagy milliárdjai olyan globális felforduláshoz vezetnek, amelynek elkerülése mindenki érdeke. A tanulmány szerint a felmelegedés mértékének egy tized fokkal való emelkedése 140 millió ember életét lehetetleníti el, a legfőbb üzenete ezért az, hogy morális kötelesség a szennyezés csökkentése annak, aki megtheti.

És vajon mi vár az akkumulátorgyárak által kiszárított, amúgy is szárazodó Kárpát-medencei, pl. debreceni polgárokra?

Nyitókép: Kisgyerekek segítenek szüleiknek üres műanyagkannákat cipelni egy illegális ivóvízcsaphoz a kenyai főváros, Nairobi Mathare szegénynegyedében. Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás