A rovat kizárólagos támogatója
Magyar Energiahatékonysági Intézet

Az Európai Bizottság április 2-án közzétett adatai szerint az EU szén-dioxid kibocsátási rendszerében (EU ETS) részt vevő több, mintegy 200 magyar vállalat összesített szén-dioxid kibocsátása 21 millió tonna volt 2012-ben, ami több, mint 6%-os visszaesést jelent 2011-hez képest. Az EU-ban a csökkenés 1,4%-os volt. A csökkenés elsősorban a termelés visszaesésének köszönhető.

A EU széndioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerében 2005 óta vesznek részt a magyar ipari létesítmények: kötelező a részvétel a nagyobb energiatermelők, finomítók, a vasipar, a cementipar, a téglaipar, az üvegipar és a papíripar létesítményei számára. Ezekben a létesítményekben keletkezik a hazai szén-dioxid kibocsátás több, mint 40%-a. A 2011 és 2012 között 6%-os csökkenés illeszkedik az elmúlt években tapasztaltakhoz: 2008 óta 23%-kal csökkent az ETS-ben résztvevő magyar létesítmények összes kibocsátása.

A magyar ipar CO2-kibocsátásaA magyar ipar CO2-kibocsátása

Az EU 27 tagállamában a 2012-es adatok 1,4%-os csökkenést mutatnak 2011-hez képest. Nagy-Britannia és Franciaország kibocsátásai nőttek, Németországé stagnált, míg Lengyelországban és Olaszországban estek a kibocsátások, bár nem annyira, mint Magyarországon.

„Bár a kibocsátások csökkenése az éghajlat megmentése szempontjából jó hír, azt látni kell, hogy az öt éve tartó hazai csökkenési trend elsősorban nem az ipari energiahatékonyság javulásának köszönhető, hanem az ipari termelés visszaesésének. A 6%-os csökkenésből 3,2% az AES Tisza 2011-es bezárásának köszönhető.” kommentálta az adatokat dr. Bart István, a MEHI Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Bart szerint „2008-ban még 235 létesítménnyel indult Magyarországon a széndioxid kibocsátás-kereskedelem, most már 200 alatt van a számuk. Még várat magára az az átfogó ipari modernizáció, amely nyomán csökkenő kibocsátások mellett is nőhetne az ipari termelés. Ehhez azonban jelentős beruházásokra volna szükség.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás