A rovat kizárólagos támogatója

Mintegy 6,2 millió euróra (2,4 milliárd forintra) becsüli a szlovák környezetvédelmi tárca a Sajó szennyezésének felszámolását, a költségbecslés tartalmazza az alsósajói bányában végzett betoninjekció költségeit és a folyó medrében levő szennyezett üledék eltávolítását is.

A szennyezés felszámolásáról szóló javaslatot vagy már az ezen a héten, vagy a következő hetekben tárgyalja a pozsonyi kormány. A Sajó szennyezését a tárca szerint az alsósajói bányában elvégzett betoninjekcióval lehet megszüntetni, ennek pontos tervét a szlovák Állami Vasércbánya Társaság és a a bányamentő szolgálat közösen készíti elő – írta a Parameter.

Tavaly februárban festette először vörösre a Sajót a 2008-ban bezárt alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A mérések akkor és azóta is a vas, a mangán, a szulfátok és az arzén határértéket meghaladó mennyiségét mutatják. Június végére sikerült csökkenteni a folyóba jutó bányavíz mennyiségét, így a szennyezés intenzitása mérséklődött. A Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben a Sajó mentén. Via 444.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek