A rovat kizárólagos támogatója

Leállhat a norvég program. Olav Berstad Norvégia budapesti nagykövete szerint elfogadhatatlan, hogy ügynöknek minősítsék az általunk támogatott civileket. Az sem igaz, hogy a Norvég Alap 65 milliárd forintos elosztásánál a kormánynak vétójoga lenne.

Olav Berstad, Norvégia budapesti nagykövete a 168 Órának arról beszélt, hogy nem igaz, amit a kormány kommunikált a norvég féllel való megállapodásukról, magyarán, hogy a Norvég Alap 65 milliárd forintos elosztásánál a kormánynak vétójoga lenne. 

A nagykövet szerint „feltétlenül szükségesnek tartjuk, hogy a civil alap kezelője teljesen független legyen minden kormányzati befolyástól.“ Egyben határozottan kijelentette, hogy nem tudja elképzelni, hogy a magyar kormány vétójogot kapjon, és nem állnak arra készen, hogy Magyarországon eltérjenek a korábbi évek gyakorlatától. A jelenlegi tárgyalásokról azt mondta: „Én személyesen azonban azt gondolom, ha egy olyan egyszerű kérdésben sem sikerül megállapodnunk, mint a civilek támogatása, akkor Magyarországon az egész program megállhat”. 

A 2014-es választások után a Norvég Civil Alapra támadt rá a kormány. Sikertelenül. 2017 úgy indult, hogy "kitakarítják a civileket" az országból. Akták A kormány a civilek ellen

Majd hozzátette, ha egy ország nem tud megállapodni a támogatás felhasználásáról, akkor ezt a pénzt abban az országban nem használják fel. Szóba került a parlament előtt fekvő civiltörvény, amiről az általános és részletes vitát is már lefolytatták, de egyelőre még nem szavaztak róla, és a következő két hét napirendi pontjai között sem szerepel a szavazás. A törvény arra kötelezné a civil szervezeteket, hogy az amúgy is kötelező elszámolásokon túl tüntessék fel a honlapjukon és minden más egyéb módon, helyen, ha külföldről kapott támogatásuk meghaladja a 7,2 millió forintot. Erről a nagykövet azt mondta, hogy számukra elfogadhatatlan, hogy „akár Magyarországon, akár másutt kül­­­­földi ügynöknek minősítsék" – bármilyen közvetlen vagy közvetett utalással – az általuk támogatott civil szervezeteket. „Az alap támogatási összegének legalább tíz százalékát a civil szektor rendelkezésére kell bocsátani. Következésképpen a programot nem lehet úgy működtetni, hogy ezt a részt kihagyjuk be­lőle”, zárja az interjút a nagykövet. (VIA index)

A történet előzménye: aggasztó s magyarországi civil társadalom helyzete

Aggasztó s magyarországi civil társadalom helyzete

A magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt. A magyar kormány eljárása sajnálatos, és ezt közöltük a magyar hatóságokkal, nyilatkozta Helgesen miniszter.

2014. június 6-án írtuk: Mélységes aggodalmamat fejezem ki a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi, jelentette ki Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős miniszter. 

Kapcsolódó anyagok:

Folytatódik a civilek elleni NAV hajtóvadászat

Az Ökotárs a norvégok szerint is remekül dolgozik

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás