A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A cuki kis cicuskák felelős viselkedéstől mentes gazdái miatt tömeges fajpusztítás zajlik Ausztráliában. A kontinensen több millió elvadult házimacska él, a sterilizálásukra és kiirtásukra irányuló törekvések nem hozták meg a várt eredményeket, és minden egyes példány átlagosan 225 hüllővel végez évente.

„Néhány példány döbbenetes mennyiségű hüllőt eszik meg. Számos esetben találkoztunk olyannal, hogy egy macska gyakorlatilag tömte magába a gyíkokat, az egyik példány gyomrában például rekordot jelentő 40 gyíkot találtunk” – mondta John Woinarski, a Charles Darwin Egyetem munkatársa.
A tanulmányuk szerint a macskák 250 különböző, köztük 11 fenyegetett hüllőfajból csemegéznek. Ugyanez a kutatócsoport tavaly kimutatta, hogy a macskák több mint egymillió madarat ölnek meg naponta Ausztráliában, köztük olyan fenyegetett fajok képviselőit, mint a pettyes avarrigó és az éjjeli papagáj.

Ausztráliában elég komolyan veszik a telepesek által behurcolt fajok által okozok károk kezelését, a témának külön kormánybiztosa van. a macskaügyre már 6,2 milliárd forintnyi összeget elkülönített az ausztrál kormány. Ebből az összegből felállítottak például egy 44 kilométer hosszú kerítést, amellyel 9400 hektárnyi sivatagot sikerült macskamentesíteni. Ezt a területet később 100 000 hektárosra szeretnék bővíteni, és gondoskodnak majd az őshonos fajok betelepítéséről.

Házi macskák veszélyeztetik az ürge kolóniákat

Házi macskák veszélyeztetik az ürge kolóniákat

Kevesen gondolnák, de napjainkban ürgetelepeink egyik legjelentősebb veszélyeztető forrásai a szabadban vadászó házi macskák Természetes körülmények között nem a házi macskák a legfontosabb ragadozók az ürgék számára.

Az ürge ökológiai szerepétől elválaszthatatlan az, hogy számos emlős és ragadozómadár számára fontos táplálékforrás. A legfontosabbak a kerecsensólyom, a parlagi sas és a róka, de vadásznak rájuk az egerészölyvek, héják és a görények is. Hazánk legjelentősebb ürgekolóniái repterek gyepes élőhelyein élnek, de a kisebb-nagyobb telepek többnyire mégis legeltetett gyepterületeken találják meg életfeltételeiket. Ezek az ürgeélőhelyek általában közel vannak lakott településekhez, szőlőhegyekhez, mezőgazdasági vagy más célú gazdasági telephelyekhez. Ehhez az épített környezethez pedig sajnos hozzá tartoznak a szabadon vagy félvadon tartott házi macskák is. Ez abból a szempontból is fontos, hogy a működő ürgetelepek az emberhez kötődő házi macskák számára is, szinte kivétel nélkül elérhető távolságban helyezkednek el. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy házi macskával a településektől akár több kilométer távolságban is rendszeresen találkozhatunk, még jobban kiemeli a probléma fontosságát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek