A rovat kizárólagos támogatója

Több, mint 570 tonna papírt, köztük 22,8 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek szelektíven a budapesti lakosok fővárosi házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer működésének első három hónapja – április, május és június – folyamán.

Ez a papír és italoskarton mennyiség egy közepes, 100 ezer fős magyar város lakosai által egész évben szelektíven gyűjtött papír mennyiségének felel meg. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. már több mint 65.000 papír és műanyag szelektálására lehetőséget adó hulladékgyűjtőt adott át a fővárosi ingatlantulajdonosok számára. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés a Budapesten szelektíven gyűjtött italos kartondobozok további növekedésére számít, mivel 2014 végéig összesen 403.000 szelektív gyűjtőedényt helyeznek ki a fővárosban, amellyel mind a 830.000 budapesti háztartás részére elérhetővé válik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

Április 8-án indult el Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, melynek során több mint 400.000 szelektív hulladékgyűjtőt kap közel 830.000 ezer fővárosi háztartás. A sárga hulladékgyűjtőbe műanyagot, vagyis többek közt PET palackokat, nejlon zacskót, egyéb műanyag csomagolásokat helyezhetünk el, míg a kék gyűjtőbe papírt, így újságokat, szórólapokat és italos kartondobozokat lehet dobni. Ennek köszönhetően, a rendszer működésének első három hónapjában, a házhoz menő gyűjtés keretein belül összesen kb. 570 tonna papírt, ezen belül pedig 22,8 tonna italos kartondobozt gyűjtött szelektíven a budapesti lakosság.

Az új rendszer lehetővé teszi, hogy az eddig kissé mostohagyerekként kezelt italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) szelektív gyűjtése is hatékonyabb lehessen. A visszagyűjtést jelentősen megkönnyíti a most kialakított házhoz menő rendszer, ahol a lakosoknak közvetlenül otthonunknál nyílik lehetőségük szelektálni. Budapesten a kék (papír) gyűjtésére szolgáló edénybe kell dobni ezt a hulladékfajtát.

„Egy korábbi felmérésünk szerint a hulladékot nem szelektíven gyűjtő magyar lakosság 57%-a hozta fel mentségként azt, hogy nincs a környéken gyűjtősziget vagy nagyon távol esik az otthonától” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Az új hulladékgyűjtési rendszer jó hatással van az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére is, hiszen ez a korábbi magyarázat fokozatosan érvényét veszti és a környezettudatos lakosság számára is könnyebbséget hoz” – tette hozzá a szakember.

Magyarországon évente 10-12.000 tonna tejes és gyümölcsleves kartondoboz kerül forgalomba. Ebből 2012-ben kb. 2.100 tonnát, vagyis 21%-ot gyűjtöttünk vissza szelektíven, míg Németországban ez az arány 65%, az EU átlag pedig 37%. Az IKSZ célja, hogy 2020-ra a kibocsátott italos kartondobozok 50%-a jusson el a hulladékhasznosítókhoz, hogy újrapapír hullámkarton, szalvéta, toalett papír, törlőkendő vagy tojástartó, jegyzetfüzet készüljön belőlük.

Kapcsolódó anyagok:

30%-kal több italoskartont gyűjtöttek a gyerekek

Így megy a fővárosi kukacirkusz

Szelekív kommunikáció: önkéntesség helyett önérdek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás