A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: qubit.hu

„Önnek összeesküvőként kulcsszerepe volt abban, hogy az USA-ban elleplezzen egy durva csalást, amivel megtévesztették az amerikai fogyasztókat” – mondta Soan Coxegy detroiti kerületi bíró egy tegnapi tárgyaláson Oliver Schmidtnek, a Volkswagen emissziós értékekért felelős igazgatójának, aki a károsanyag-kibocsátási botrányban és annak eltussolásában játszott szerepéért 7 éves börtönbüntetést, és 400 000 dolláros pénzbüntetést kapott.

A német állampolgárságú, Detroitban élő Schmidt még augusztusban vádalkut kötött; a most kiszabott büntetés az akkori megegyezés által lehetővé tett maximumot jelenti. Mint emlékezetes, a Volkswagenről 2015-ben derítette ki az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA, hogy hat éven át meghamisította „tiszta dízel” üzemű autóinak károsanyag-kibocsátási adatait. Olyan szoftvert telepített az autókba, ami a teszteken átírta a kibocsátott nitrogén-oxid mennyiségére vonatkozó adatokat, miközben az autók normál üzemben jóval a megengedhető határérték fölött eregették a mérgező gázt a levegőbe. Schmidtet idén januárban tartóztatták le Miamiban, ahol szabadságát töltötte. 

Parancsra tette

Az igazgató ügyvédjei mindent megtettek az ítélet enyhítése érdekében: az utolsó pillanatban megpróbálták 40 hónapos felügyeletre és 100 000 dollárra mérsékelni a büntetést. Közben Schmidt levelet írt az ügyét tárgyaló bírónak, amelyben kifejtette: úgy érzi, hogy a saját cége kihasználta, azt a hazugságot pedig, amit korábban egy kaliforniai levegőminőségi bizottság tisztviselőjének előadott, konkrétan a Volkswagen vezetői diktálták neki. 

A botrány miatt összesen nyolc Volkswagen-alkalmazott ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban, de eddig Schmidten kívül csak egy volt mérnököt ítéltek el: James Liang augusztusban 40 hónapos börtönbüntetést és 200 000 dolláros pénzbüntetést kapott. Az ítéletet ugyanaz a Sean Cox hozta, aki most Schmidt ügyét is tárgyalta. A további hat VW-alkalmazott egyike sincs amerikai őrizetben. 

A Volkswagent, az Audit és a Porschét tömörítő Volkswagen Group 2015-től mostanáig összesen 30 milliárd dollárt fizetett ki kártérítés és visszavásárlás címén az emissziós csalás miatt-írta a qubit.

Meglepő dolog derült ki a dízelbotrányról

Meglepő dolog derült ki a dízelbotrányról

Egyes uniós tagállamok hátráltatták a károsanyag-kibocsátási tesztek szigorítását, és nem fordítottak elegendő energiát az emissziós adatokat manipuláló autógyártók leleplezésére – írták az Európai Parlament dízelbotránnyal foglalkozó vizsgálóbizottságának (EMIS) márciusi jelentésében.

A képviselők szerint az Európai Bizottság is hibázott, amiért nem kényszerítette ki a mérési eredmények meghamisítására is alkalmas szoftverekre vonatkozó tilalom betartását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás