Hirdetés
Forrás: népszava

Elfogadta a szigorítást az Európai Parlament, Magyarországnak 2030-ig két és félszer jobban kell teljesítenie a kibocsátás-csökkentésben. Ez annak a klímavédelmi csomagnak része, amely azt kívánja biztosítani, hogy az EU 2030-ra legalább 55 %-kal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki, mint 1990-ben.

Tegnap 486 szavazattal, 132 ellenében és 10 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament azt a rendeletet, amelyben a 27 EU-tagország közös kötelezettségvállalási szabályait vizsgálták felül, és amely előírja, hogy a 2005-höz képest 2030-ig 30 helyett 40 százalékkal kelljen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását

A közös kötelezettségvállalási rendelet az Irány az 55 százalék című klímavédelmi csomag része, amely az európai klímarendelettel összhangban azt kívánja biztosítani, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki, mint 1990-ben. Az erről szóló EP-közlemény tanúsága szerint a 27 tagországnak most először nem egységesen, hanem 10 és 50 százalék közötti arányban kell csökkentenie.
Az egyedi 2030-as célértékeket az egy főre jutó GDP és költséghatékonysági szempontok alapján határozták meg.
A tagországok ezentúl nem léphetik majd túl a számukra megengedett éves kibocsátási keretet sem Magyarországnak eddig 7 százalékos csökkentést írtak elő. Ez a most az EP-ben elfogadott szigorítással 18,7 százalékra nő 2030-ig a 2005-ös szinthez képest.
Az EP kiemeli, hogy a felülvizsgált rendelkezések bezárják azokat a kiskapukat, amelyek meghiúsítanák az általános uniós szintű kibocsátáscsökkentési cél teljesülését, korlátozzák a kibocsátáskereskedelmi egységek bizonyos ügyleteit, így meg lesz szabva, hogy egy adott tagország mennyi kibocsátási egységet vihet át egyik évről a másikra vagy használhat fel jövőbeli kerete terhére, mint ahogyan az is, hogy más tagországokkal mennyit kereskedhet.

A felülvizsgált rendeletet most az Európai Unió Tanácsának is hivatalosan jóvá kell hagynia. Közzétételét követően húsz nappal lép majd hatályba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás