Hirdetés
greenfo/MTI

Döntött a kormány a vörösiszap-károsult emberek jogerős vagyoni kárának megtérítéséről, amelynek összege mintegy 70 millió forint – jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Devecserben. LMP: a kormány megalázóan keveset ad a károsultaknak.

 Kovács Zoltán tegnap elmondta: a döntésre azért volt szükség, hogy azok, akik jogerősen pert nyertek a felszámolás alatt álló Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen, biztosan hozzájussanak a kártalanítás tőkeösszegéhez. A kormányzat által vállalt, a vagyoni károk megtérítésére vonatkozó állami segítségnyújtás "több mint tíz családot érint".

Az államtitkár felidézte, hogy a közelmúltban csaknem 280 millió forint kártérítés kifizetéséről döntött a kormány. Ezt a pénzt azok kapják, akik a vörösiszap-katasztrófa által okozott haláleset vagy tartós, maradandó sérülések miatt nyertek pert a Mal ellen. Így már csaknem 350 millió forint segítséget nyújt az állam a felszámolás alatt álló céggel szemben fennálló jogerős peres követelések kifizetésében. Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a nem vagyoni kár megtérítésére vonatkozó kérelmeket az érintettek a Devecseri Járási Hivatalban nyújthatják be a jogerős ítélet birtokában, a helyszínen kapott formanyomtatványon.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az LMP szerint a kormány megalázóan keveset ad a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.

Ungár Péter, az ellenzéki párt elnökségi tagja vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a kabinet 350 millió forintot szán a hét éve történt tragédia károsultjainak megsegítésére, vagyis mindössze annyit, amennyivel a júliusi vizes világbajnokság költségei naponta drágultak az elmúlt időszakban. A kabinet emellett nem számolt el a kárpótlásra fordított eddigi milliárdokról, valamint nem dolgozott ki megfelelő rendszert a kárpótlásra, így az csak egyéni perek és kormánydöntések útján valósulhat meg – fejtette ki.

Az LMP politikusa megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a katasztrófát okozó társaság vezetői miért lehetnek még mindig szabadlábon. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány a mai napig nem vonta le azokat a következtetéseket, amelyek megakadályozhatnának egy hasonló balesetet.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás