A rovat kizárólagos támogatója

20 éves a zöld iránytű. A Greenfo küldetéstudata szerint a kiindulási pont ahhoz, hogy a zöld iránt érdeklődők minél könnyebben megtalálják a környezetvédelemmel kapcsolatos információkat az egyre átláthatatlanabb virtuális térben.

A történet 1996 végén kezdődött, amikor 15 környezetvédelemre szakosodott újságíró elhatározta, hogy megalakítja szakmai civil szervezetét, melyet a következő év elején Környezetvédelmi Újságírók Társasága (KÚT) néven bejegyeztek a bíróságon. A KÚT a Környezetvédelmi Újságírók Nemzetközi Szövetségének (IFEJ) tagjaként még az év októberében megszervezte Budapesten a szervezet ötödik konferenciáját. A sikeres nemzetközi bemutatkozást követően a KÚT még nagyobb lendületet vett, és a tagok egy nyomtatott környezetvédelmi újság kiadását tervezték, és egy honlap létrehozásába fogtak. A print lap egy számot ért meg, a weboldal két évvel később elindult kut.hu címen, de az akkor még gyerekcipőben járó hazai internetezés állatorvosi lovaként hamar megszűnt. A technika és a tagok netes tudásának fejlődésével azután új alapokon, és immár a greenfo.hu címen 2001 január végén elindult az első hazai tematikus zöld honlap.

A KÚT alapító célja az volt, hogy az elektronikus és az írott sajtóban jobb és szakmailag is megalapozott anyagok jelenjenek meg a környezet- és természetvédelemről, ezzel is hozzájárulva a közvélemény hiteles tájékoztatásához. A 2000-es évek elején a nyomtatott sajtóban még voltak tematikus ismeretterjesztő, szemléletformáló zöld oldalak, majd egy idő után ezek megszűntek (pl. Magyar Nemzet, Népszabadság), és a környezetvédelmi témák az inkább csak ismeretterjesztésről átkerültek a haváriák kategóriába. Főleg csak akkor jelentek meg zöld anyagok, cikkek, ha környezetpusztításról volt benne szó, és főleg ha volt aktuális pártpolitikai vonatkozása egy-egy szennyezésnek, fakivágásnak vagy egyéb mutyinak. Az elmúlt években, párhuzamosan azzal, hogy egyre többen felismerték, hogy a klímaváltozás tempójának a fékezéséhez, a következményeinek a kezeléséhez elengedhetetlen a tájékozottság, számos kisebb környezetvédelemmel kapcsolatos portál jelent meg, és a nagy internetes híroldalakon is tematikus zöld aloldalak indultak, ahol nem csak a környezeti havariák jelentik a témát, persze azokból is van bőven. A Greenfo ezeket igyekszik összegyűjtve tálalni a téma iránt érdeklődőknek.

A KÚT egyesület honlapját az első tíz évben minimális minisztériumi pályázatokból üzemeltette, 2010 óta viszont semmilyen állami támogatást nem kértünk, azóta reklámokból igyekszünk talpon maradni. A KÚT – több tag halála miatt – 2015-ben megszűnt, azóta a hírportál céges formában működik tovább.

A Greenfo fő feladata ma is a szlogenje: zöld iránytű a neten.

A Greenfo küldetéstudata szerint a kiindulási pont ahhoz, hogy a zöld iránt érdeklődők minél könnyebben megtalálják a környezetvédelemmel kapcsolatos információkat az egyre átláthatatlanabb virtuális térben.

A weblap működése során 3 alkalommal újult meg. Az utolsó változás 2019 nyarán történt, azóta – a közösségi működés irányába tett lépésként – a felhasználók is nagyon egyszerűen beküldhetnek saját (nem céges reklám) tartalmakat az oldalra, a szakdolgozatoktól az álláshirdetésig, a programajánlóktól a cikkekig. Persze ez nem jelenti azt, hogy a szerkesztői kontroll hiányzik, de a közvetlen kapcsolat az oldal és követői között erősíti az információk gyors megosztását.

2020-ban a greenfo 1600 cikkel bővült – így a 20. születésnapján már 45.250 tétel között kereshetnek az archívumában.
A napi frissítésű sajtószemle rovat tavaly közel 8 ezer bejegyzéssel  gyarapodott, így most már közel 126 ezer környezetvédelmi cikket tartalmaz.
Facebook oldalunkat pedig szinte percrekészen aktualizálják a 13900 követőnek.
A Greenfonak nem mindennapi az elkötelezettsége: immár 10 éve érkeznek a Greenfo hírlevelek minden vasárnap a feliratkozókhoz. Szám szerint ugyan nem óriási volumen, de az a közel négyezer ember, aki megkapja biztos lehet abban, hogy a legfontosabb zöld hírekről teljes körű tájékoztatást kap. A feliratkozók között zöld aktivistától kezdve cégvezetőig, politikai szereplőtől kezdve érdeklődő állampolgárig sokféle ember megtalálható.

Zöld podcast

A Greenfoval tavaly műfajban is újítottunk, a Föld Napján elindítottuk zöld podcastunkat, azóta minden szerdán közzéteszünk egy új epizódot. Nem a szenzációkra hajtunk, inkább – hiánypótló közszolgálatként – ismeretterjesztést, zöld tájékoztatást nyújtunk.

A legfrissebb interjú – immár a 41. – Molvár V Attila debreceni botanikussal, egyetemi tanárral, „orchidiótával” készült a hazai vadon termő orchideákról (kosborokról), a növényfotózásról, a természetvédelemről és a tudományos ismeretterjesztésről/könyvkiadásról.  A vendégek és témák palettája színes: készült exkluzív beszélgetés Ángyán József agrárprofesszorral, megjelentek az adásokban többek között állatmentők, zöld pedagógusok/környezeti nevelők, civil környezetvédők,  ökoközgazdászok, botanikusok, ökológusok, szóval a legkülönbözőbb szakmák képviselői meséltek munkájukról, szakterületükről, saját életükről. Határozott ismeretterjesztési céllal a kész műsorokat ingyen odaadjuk utánközlésre az érdeklődő médiumoknak. Egy pécsi közösségi, és egy budapesti kerületi webrádió már rendszeresen él ezzel a lehetőséggel.

Jövő?

Az elhivatottság hajt minket tovább az egyre nehezítettebb pályán. Reklámozók hiányában az olvasókhoz fordultunk, és kisebb mértékű adomány érkezik is időnként, de igazi megoldás az lehetne, ha néhány – valóban zöld, és nem „zöldrefestő” – cég támogatná, vagy akár szakmai befektető jelentkezne, akinek a segítségével a 20 éves portálunk új tartalmakkal továbbra is a zöld iránytű maradhatna, és bővíthetne pl. a régóta dédelgetett tervünkkel, a videós tartalmakkal.

Sarkadi Péter főszerkesztő

SZÜLINAPUNKRÓL ÍRT A NÉPSZAVA ÉS A MÉDIA1 IS.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás