A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Habár az otthonfelújításban érthető módon a legtöbbször inkább a praktikusság szempontjai dominálnak, ez nem jelenti azt, hogy ne vihetnénk némi vidámságot, színt az életterünkbe. A mentális egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy milyen környezetben töltjük a hétköznapjainkat, márpedig a színek bizonyítottan pozitív hatással vannak a közérzetünkre. Szinte végtelen a száma azoknak a kreatív ötleteknek, amelyekkel költséghatékonyan dobhatjuk fel lakásbelsőnket, ráadásul bizonyos esetekben még a környezettudatosság kívánalmainak is eleget tehetünk.  Cikkünkben nyolc ötletet ajánlunk, amelyek inspirációként szolgálhatnak az otthonod dekoratív felújításához.

1. Fess színesre egyetlen falfelületet!

A merészebb falszíneket sokszor azért vetjük el, mert az összes falfelületen alkalmazva túlságosan dominánsak lennének. De miért is korlátoznánk magunkat egyetlen színre? Ha egy kiválasztott szakaszra vagy egyetlen nagyobb falfelületre felviszel egy kiegészítő színt, ami eltér a többi fal árnyalatától, azzal meghatározhatod a helyiség fókuszpontját, és akár tágasabbá is teheted a teret.

2. Dobd fel a helyiségeket színes lakástextilekkel!

A legegyszerűbb, ám annál hatásosabb módja a színek becsempészésének az otthonodba az extravagáns lakástextilek használata, legyen szó a nappaliról, a hálóról vagy akár a konyháról. Ha a klasszikus fehér falak, egyszínű bútorok híve vagy, egy egyedi mintás vagy színes szőnyeg, illetve függöny akkor is csodákat tud tenni. Ha bizonyos színek megjelennek a helyiségben lévő tárgyakon, ezekre is ráerősíthetünk a hasonló árnyalatú lakástextilekkel.

3. Csempészd be a természetet otthonodba szobanövényekkel!

Semmi sem javítja úgy a közérzetünket, mint a természet közelsége. Erről pedig akkor sem kell teljesen lemondanunk, ha a nagyvárosban lakunk. A szobanövények nemcsak organikusságot kölcsönöznek a belső tereknek, de élénk színeikkel élettel telivé is varázsolják a lakást. Ezen felül számos egyéb pozitív hatásuk van: tisztábbá teszik a levegőt, javítják a hangulatunkat és még a stresszt is bizonyítottan csökkentik. Virágtartó állványokkal akár külön növénysarkokat is kialakíthatunk, de bizonyos enteriőrökben az is jól mutat, ha makramé tartókkal lógatjuk le a plafonról a futónövényeket.

4. Válassz színes díszpárnákat!

A legközönségesebb kanapét is könnyűszerrel feldobhatjuk egy ízlésesen összeállított díszpárna-kompozícióval. Kísérletezz bátran minél több színnel és mintával, és adj magadnak időt, hogy megtaláld az ideális kombinációt! A cserélhető párnahuzatokkal akár évszakonként változtathatjuk a színeket, mintákat.

5. Legyél eklektikus!

A régi és modern lakberendezési elemek keverése megfelelő arányérzékkel egy igazán időtlen, egyedi dizájnt eredményez. Vajon hogy mutatna egy modern, minimalista szekrény vagy komód egy keleties hatású, színes szőnyeggel? Megfér egymás mellett egy antikolt dohányzóasztal egy letisztult, szögletes vonalvezetésű kanapéval? Ne fogd vissza magad a kísérletezés terén!

6. Építs be újrahasznosított tárgyakat az enteriőrbe!

Az újrahasznosított tárgyak unikálissá tehetik otthonodat, hiszen ezek biztosan nem jönnek szembe egyetlen másik lakásban sem. A régi tárgyak, bútorok újraértelmezésekor nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és olyan finom nüanszokat is belevihetünk a folyamatba, amelyek a személyiségünket is visszatükrözik az új életet nyert kiegészítőben. Az újrahasznosítással ráadásul a fenntarthatóság oltárán is áldozhatunk.

7. Használj kiegészítő színeket!

A kiegészítő színekkel harmóniát, egységességet kölcsönözhetsz otthonodnak. Használhatsz egyetlen színt vagy akár két, egymást jól kiegészítő komplementer árnyalatot is. Ezek megjelenhetnek a falakon, bútorokon, lakástextileken vagy akár a kiegészítőkön is. Ha a lakásban az alapszínek neutrálisak, a kiegészítő tónus bátran lehet merészebb, élénkebb is.

8. Használd okosan a fényforrásokat!

Az otthonod színessé tételének hatásossága legalább annyira múlik a fényviszonyokon, mint a terekben elhelyezett tárgyakon. Ha igazán életre szeretnéd kelteni színkompozícióidat, hangold össze a központi, kiegészítő és hangulatvilágításokat! Ezáltal akár zónákra is oszthatod a nagyobb helyiségeket.

A csupán kiindulópontként szolgáló fenti ötletekből is jól látszik, hogy nem nagy ördöngösség feldobni otthononunkat – hosszú távú hatásuk viszont annál inkább kifizetődő. Reméljük, cikkünkkel valóban kedvet csináltunk, hogy színesebbé tedd hétköznapjaidat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás