A rovat kizárólagos támogatója

Greenpeace-aktivisták ma látványos demonstrációval tiltakoztak Magyarország egyre nagyobb mértékű energetikai kiszolgáltatottsága ellen. A paksi bővítés ma Magyarország legfontosabb környezetvédelmi és gazdasági kérdése, és valójában az évszázad legrosszabb beruházása.

Hazánk olaj- és gázfüggősége jelenleg közel 80%-os, az aláírt paksi megállapodással villamosenergia-termelésünk függősége a 2030-as években szintén megközelítheti a 80%-ot. A közeledő választások tétje a paksi beruházás megállítása, hiszen a kormány – a Parlament és a nyilvánosság kihagyásával – rohamtempóban megállapodott az orosz állammal a paksi hitelszerződésről.

Miközben az Európai Unió az ukrán válság kapcsán minden erőt bevet az oroszoktól való energiafüggőség minimalizálására, hazánk kormánya egyre szorosabban köt minket Oroszországhoz. Az orosz sajtóból értesülhettünk, hogy a kormány aláírta a kormányközi hitelszerződést, mely lehetővé teszi a paksi atomerőmű bővítését.

„Ez ma Magyarország legfontosabb környezetvédelmi és gazdasági kérdése, és valójában az évszázad legrosszabb beruházása. A kormány elsietve, a nyilvánosság, a Parlament tájékoztatása nélkül döntött, pedig nagyon komoly kritikák merültek fel, és léteznek valós alternatívák. Az atomenergia a múlt, a megújuló energia a jövő” – mondta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Növeljük az orosz energiafüggőségünket. Greenpeace demonstráció a paksi bővítés ellenNöveljük az orosz energiafüggőségünket. Greenpeace demonstráció a paksi bővítés ellen

 További képek a mai akcióról >>>

Az energiatakarékosságban és -hatékonyságban óriási lehetőségek rejlenek, a megújulóknak már most versenyképes az áruk.  A majdnem totális függés helyett választhatnánk az energiafüggetlenséget is, az országot 75%-ban tiszta energiával látva el. A vasárnapi választások tétje az is, hogy a szavazók áldásukat adják-e a kormány indoklást nélkülöző, múlt századi energiapolitikájára.

„Az elmúlt négy év alatt ígéreteken kívül semmi nem történt a megújuló energiaforrások terén, ami súlyos hátrányt jelent Magyarország számára” – tette hozzá Bozsó Brigitta.

Az ukrán válság miatt az EU komoly szankciókat helyezett kilátásba, és több ország felülvizsgálta Oroszországgal való gazdasági kapcsolatait. Csehország, Finnország, Svédország, Nagy-Britannia is visszalépnek a Roszatommal való együttműködéstől. Úgy tűnik, Magyarország az egyetlen, aki fenntartás nélkül szorosabbra fűzi függését Oroszországtól. „Biztos, hogy jó irányba haladunk?” – teszi fel a költői kérdést a Greenpeace.

 

Kapcsolódó anyagok:

Nem áprilisi tréfa: aláírták a paksi hitelt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás