A rovat kizárólagos támogatója

Környezeti katasztrófa bontakozik ki a Csendes óceánon, miután egy nagy hajó zátonyra futott és elkezdett olaj szivárogni belőle a Salamon-szigeteki UNESCO világörökségi terület, a Keleti-Rennel korallzátony közelében, jelentették be az ausztrál hatóságok.

A héten készült felvételekből az látszik, hogy csak kis haladást értek el a Solomon Trader hajó olajszivárgásának megállításában, ami még február 5-én futott zátonyra a Salamon-szigeteki ausztrál külügyi misszió szerint. Ausztrál szakértők becslése szerint eddig több mint 80 tonna olaj szivárgott a tengerbe és az ökológiailag törékeny területre, és még több mint 660 tonna olaj maradt a hongkongi hajóban, és ez továbbra is szivárog.

A hajót a Bintan bányatársaság bérelte a Salamon -szigeteken, hogy bauxitot szállítson, amit az alumíniumgyártásban használnak. A Bintan Salamon-szigeteki vezérigazgatója, Fred Tang nem nyilatkozott a pénteki bejelentésről. Ausztrália külkereskedelmi és külügyi minisztériuma nyilatkozata szerint nagy annak a kockázata, hogy a maradék olaj is kiszivárog a hajóból, a lassú reakció miatt pedig alapos csalódásuknak adtak hangot. Az írják, a Salamon-szigeteki kormányzat azt tanácsolta, hogy a hajó kimentésének és a környezeti hatás csillapításának felelőssége az érintett vállalatokat terhelje.

A New Zealand rádió beszámolt arról, hogy a hajótulajdonos King Trader Ltd. küldött egy csapatot, hogy segítse a kimentési műveletet, a Bintan pedig az állítja, hogy neki, mint bérlőnek nincs jogi felelőssége a hajóért vagy a balesetért.

Az UNESCO a Salamon-szigetekhez tartozó Rennell-sziget déli harmadát 1998-ban  világörökségi területnek nyilvánította. A  szervezet szerint a sziget a világ legnagyobbra nőtt korallzátonya és „igazi természetes laboratórium” a tudományos kutatások számára.
Ezen felül 2000 ember otthona, akik a sziget természetes erőforrásai mellett az óceánra is támaszkodnak megélhetésükért.  
Ausztrália és Új-Zéland is küldött szakértőket, hogy segítsék az olajömlés monitorozását és a hajó potenciális kimentését. 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás