Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A Wind Catcher (Szélfogó) rendszere nem csak a megtermelt energia miatt különleges. A gyártó azt állítja, sokkal hosszabb ideig használható, mint a hagyományos szélerőművek.

A norvég Wind Catching Systems tervezte azt a hatalmas szélerőműrendszert, amely egyszerre több, szám szerint 117 turbinát képes működtetni; a lapátok egy 324 méter magas vázon foglalnak helyet, a szerkezetet pedig az olajfúróknál alkalmazott módszerhez hasonlóan, a tengerfenékhez rögzítenének.

Bár a rendszer egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, a New Atlas szerint így is ambiciózus projektről van szó: egyetlen telep 80 ezer háztartás energiaigényét fedezné, ráadásul jóval hosszabb ideig, mint a hagyományos szélerőművek. Ezek döntő többségére 30 év garanciát adnak, ám a Wind Catcher (Szélfogó) esetében az 50 év sem okozhat gondot. A rendszer másik érdekessége, hogy a turbinák kisebbek, így könnyebb őket cserélni és karbantartani.

A norvég cég úgy tervezi, hogy rendes hálózaton keresztül biztosítaná az új módon termelt energiát, de a költségek csak ezért nem lennének magasabbak. A hálózati energia Norvégiában és az Egyesült Államokban 105 dollárt kóstál megawattóránként, míg az USA Energiainformációs Hivatalának számításai szerint az elvben 2026-tól működő új szélerőművek mintegy 115 dolláros energiaköltséggel működnének.

A Wind Cather ötletét a North Energy és a Ferd nevű társaságok támogatják, noha az építtettő még nem közölte, hol lesznek az első telepek- írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás