A rovat kizárólagos támogatója

Az illegális vadászat elsősorban a hazánkban is honos barátposzátákat érinti. A ciprusi éttermek biztos felvásárlói a befogott madaraknak, ugyanis belőlük készítik az „ambelopoulia” nevű ételt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ciprusi partnerszervezetének (BirdLife Cyprus) becslése szerint a szigetországban közel 90 ezer madár esett orvvadászok áldozatául az idei vonulási szezonban. A madarakat hálóval, vagy ragadós lépvesszővel fogják, egy részüket éttermek veszik át, másokból trófea lesz. A szervezet ezért most nyílt levélben fordul Ciprus igazságügyi és belügyminiszteréhez a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. A petíciót bárki aláírhatja a szervezet honlapján. Az MME felhívja a figyelmet arra, hogy a levadászott madarak egy része hazánkban költ, így ha a nem lépünk fel hatásosan az orvvadászat ellen, az súlyos csapás lesz Magyarország biológiai sokféleségére nézve is.

Az illegális vadászat elsősorban a hazánkban is honos barátposzátákat érinti. A ciprusi éttermek sajnos biztos felvásárlói a befogott madaraknak, ugyanis belőlük készítik az „ambelopoulia” nevű ételt. A szándékosan befogott madarak mellett számos más faj, többek között baglyok, légykapók és a ciprusi hantmadár is a hálókba akad. 2010-ban a szakemberek becslése szerint – a vizsgált Famagusta és Larnaca kerületekben – 1,4 millió madár pusztult el így. „Tudjuk, hogy az őszi vonulási időszakban teszik ki a legtöbb csapdát, és ha nem lépünk már most, a következő hetekben drasztikusan megnő az elpusztult madarak száma” – mondta Martin Hellicar, a BirdLife Ciprus kampányfelelőse. A ciprusi madárvédők a petíció szövegében felhívják a figyelmet arra, hogy a biodiverzitás drámai csökkenése közben a tradíciókra hivatkozni ellentétes a józan ésszel és bűnpártolással ér fel, valamint erőteljes jogi lépéseket követelnek a csapdázókkal szemben.

Az civil szervezet adatai szerint eddig 122 különböző madárfaj egyedei kerültek a csapdákba, közülük 58 a BirdLife nemzetközi felmérései szerint veszélyeztetett, vagy megóvása az európai közösség számára kiemelten fontos. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kéri, hogy – az országokon átívelő hatás miatt – minél többen írják alá a ciprusi igazságügyi miniszternek és belügyminiszternek szóló petíciót, amelyet a BirdLife Ciprus honlapján találnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás