A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A Tire Extinguishers nevű csoport nem először hallatott magáról, de most az eddig legnagyobb akciójukat hajtották végre. Szerintük nincs értelme ilyen nagy és környezetszennyező autókkal közlekedni a városokban.

Keddre virradóra nyolc országban csaknem 900 SUV kerekét engedték le.

A Tire Extinguishers csoport közel egy éve alakult, és az SUV-k betiltását akarja elérni városi területeken, mondván, egy hatalmas, szennyező autónak semmi értelme ilyen környezetben. A mostani akciójuk zöme az Egyesült Királyságban zajlott, de Svédországban, Franciaországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában és Hollandiában is célba vettek „terepjárókat” – írja a The Guardian.

A kampányaikat egy olyan weboldalon keresztül koordinálják, amely tanácsokat ad arra, mit csináljanak a szelepekkel, hogy az abroncsok sérülés nélkül lassan leeresszenek. Egy-egy szórólapot is hagynak a kocsikon, amely elmagyarázza a tulajdonosnak, miért váltak célponttá.

A brit rendőrség egyelőre azt vizsgálja, hogy az autógumik károsodás nélküli leeresztése egyáltalán bűncselekmény-e. Az viszont biztosan több mint bosszantó, hogy most például a brit mentőszolgálat egyik autójának kerekét is leengedték, még ha jelzés nélküli jármű volt is.

Nemzetközi Energiaügynökség tanulmánya szerint az SUV-k éves kibocsátása több mint 700 megatonna CO2-ra emelkedett, amit szemléletes példával úgy magyaráztak, ha az SUV-k egy ország lenne, akkor a hetedikek lennének a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében.

Kapcsolódó anyagok:

600 SUV kerekét eresztették le tiltakozásból

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás