A rovat kizárólagos támogatója

2017 aligha nevezhető a civil szervezetek vagy a környezetvédelem évének. A Levegő Munkacsoport mégis bizakodással tekint a jövőbe, hiszen 2017-ben is rekordokat döntött a tisztább környezetért folytatott munkája során.

1) Immár több mint 230 esetben jelezték utasok a Levegő Munkacsoport felhívására (amelyet először 2015-ben tett közzé), hogy a BKV valamelyik busza erősen füstöl, illetve kipufogógázt éreznek az utastérben. A szervezet Környezeti Tanácsadó Irodája minden bejelentést továbbított a BKV-nak, ahol megjavították a buszokat, és erről részletes tájékoztatást adtak.

2) Úgy tűnik, a Fővárosi Önkormányzat végleg elvetette a Római-parti mobilgát megépítésének tervét. Az ezért folytatott küzdelemben sok más civil szervezet és magánszemély mellett a Levegő Munkacsoport is részt vett, egyebek mellett fellebbezett a mobilgát környezetvédelmi engedélye ellen.

3) A Városliget beépítése ügyében első ízben nyert pert egy civil szervezet: a Levegő Munkacsoport keresetlevele alapján a bíróság hatályon kívül helyezte a Pest Megyei Kormányhivatal határozatát, amely szerint a múzeum újjáépítéséhez nincs szükség környezeti hatásvizsgálati eljárásra.

4) A budapesti légszennyezési mérőállomások létesítése óta először fordult elő, hogy a lakosság egy hónapig semmilyen tájékoztatást nem kapott az aktuális adatokról. A média is csak akkor figyelt fel erre, miután a Levegő Munkacsoport erről sajtóközleményt jelentetett meg.

5) Önkormányzati illegális hulladékégetés ellen lépett fel a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája helyi lakosok és a Hulladékvadász panasza alapján Veresegyházán. Ennek eredményeként megszüntették az évek óta tartó illegális és súlyosan egészségkárosító tevékenységet, és eddig 500.000 forint bírságot szabott ki a hatóság

6) Újabb előrelépés történt a magyar lakosság egészségét leginkább veszélyeztető környezeti ártalom csökkentése érdekében. A Levegő Munkacsoport kezdeményezése nyomán a környezet védelméért felelős tárca szakmai iránymutatást adott ki az illetékes hatóságoknak és több tájékoztató fórumot is szervezett részükre a lakossági hulladékégetés elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

7) A Levegő Munkacsoport kezdeményezésére, a Magyar Szegénységellenes Hálózattal közös felkérés alapján országos reprezentatív közvélemény-kutatás készült a lakossági hulladékégetésről, amelynek eredményei megerősítették a Környezeti Tanácsadó Irodához érkező nagy számú panasz alapján levont következtetéseket .

8) A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (amelynek Európa egyik legnagyobb fuvarozó cége is tagja) – az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség és a Levegő Munkacsoport kezdeményezése nyomán – aláírta azt a levelet, amely az uniós intézményeket olyan szabályozás elfogadására sürgeti, ami rászorítja a gyártókat az üzemanyag-takarékosabb tehergépkocsik előállítására.

9) A 2017. évi Justitia Regnorum Fundamentum-díjat Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökének, Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének és Szarka László történésznek, MTA BTK Történettudományi Intézet kutatójának ítélte Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa. A méltatás szerint Lukács András hazánk egyik legnagyobb hagyományú és legmegbecsültebb környezetvédelmi civil szervezetének megalapításáért és irányításáért érdemelte ki.

+1) Magyarország a harmadik helyet nyerte meg azon az európai szavazáson, amelyen a Föld éghajlatára nézve a leginkább káros adókedvezményeket „jutalmazták”. Ezt a kétes dicsőségű eredményt hazánk a céges személygépkocsi-vásárlás és -használat gáláns adókedvezményeivel érdemelte ki. A témát a Levegő Munkacsoport javasolta a szavazás kezdeményezőinek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek