A rovat kizárólagos támogatója

Az egyre több szél és naperőmű nem csak Magyarországon okoz fejtörést a hálózat üzemeltetői számára. A bajor gazdasági miniszter is komoly hiányosságokat lát az elosztóhálózatokban, ezért azt szeretné elérni, hogy a hálózatüzemeltetők számára engedélyezzék a villamosenergia-tárolók építését.

„Ha továbbra is csak a hagyományos megoldásokra, például a klasszikus hálózatbővítésre támaszkodunk, az már nem felel meg a jelenlegi kihívásoknak” – mondta a német PV Magazinnak Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter. Úgy látja, hogy az elosztóhálózatok szükséges bővítése nem tart lépést az új fotovoltaikus és szélerőművek tömeges építésével, ráadásul ez nem oldja meg a termelési csúcsok és a kereslet összehangolásának problémáját sem. Aiwanger ezért sürgősen jogi korrekciókat követelt a szövetségi kormánytól, hogy gyorsítsa fel energiatárolók, köztük a hálózati méretű tárolók és a hidrogéninfrastruktúra bővítését. Szerinte a jövőben a hálózatüzemeltetők számára is lehetővé kell tenni, hogy ezt tegyék, eddig ugyanis tilos volt számukra villamosenergia-tárolókat építeni.

„A decentralizált erőművek gyors integrációjához sürgősen szükség van a teljes műszaki eszköztár felvonultatására. További intézkedésként decentralizált akkumulátorokat és hidrogén előállítására szolgáló elektrolizálókat is be kell vetni” – folytatta Aiwanger. A hálózatüzemeltetőkre vonatkozó eddigi tilalom „nem praktikus szabályozás”, ha ezen nem változtatnak, az energiaátállás komolyan megrekedhet.

A miniszter szerint az akkumulátoros tárolókkal és elektrolizálókkal jobban ki lehetne használni a meglévő hálózatokat. Ezenkívül a fogyasztási és betáplálási csúcsok kiegyenlítésére és elnyelésére is felhasználhatók lennének. Becslései szerint az elkövetkező években akár ezer további transzformátorállomásra is szükség lenne ahhoz, hogy az új fotovoltaikus és szélerőművekből származó áramot a hálózatokba vezessék. Egy átlagos transzformátorállomás körülbelül egy hektár méretű lenne, és 10-20 millió euróba kerülne. A megvalósítási idő jelenleg körülbelül nyolc év.

Aiwanger ezért több tárolási lehetőséggel szeretné csökkenteni a szükséges további transzformátorállomások számát. Ennek érdekében Bajorország 150 millió eurós külön programot indított, amellyel mintegy 50 elektrolizálót kívánnak megvalósítani.

A bajor elosztóhálózat-üzemeltetők, az iparági szövetségek, különösen az energiaszektorból, az önkormányzati ernyőszervezetek, a bajor gazdaszövetség és a bajor gazdasági minisztérium között már 2022 júliusában született egy egyetértési nyilatkozat, amelyben az energiatárolók felhasználását, mint a megújuló energiát termelő erőművek integrálásának eszközét, kulcsfontosságú igényként határozták meg. „Sajnos a Szövetségi Hálózati Ügynökség még mindig nem gondoskodott arról, hogy egyértelmű legyen, hogy az elosztórendszer-üzemeltetők milyen keretfeltételek mellett használhatnak tárolókat” – kritizálta Aiwanger a jelenlegi szabályozást. „Ennek megoldását kitartóan sürgetni fogom a szövetségi kormánynál, és ezt fogom tenni a gazdasági miniszterek konferenciájának elnökeként is” – tette hozzá.

Mint ismert, Magyarországon csatlakozási stop van érvényben mind a háztartási, mind a hálózati méretű naperőművek számára, amely a kormány ígéretei szerint az időközben szükségessé vált hálózatfejlesztési beruházások megvalósulásáig fog fennmaradni. Nálunk annyival jobb a helyzet, hogy a hálózatüzemeltetők is telepíthetnek akkumulátorokat, az ugyanakkor mindkét országról elmondható, hogy szerencsésebb lett volna hamarabb megkezdeni az energiatárolásban rejlő lehetőségek kiaknázását –írta a villanyautosok.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás