Hirdetés

Tovább folytatódik a Balaton körbebetonozása/szisztematikus tönkretétele. Egy 17 hektáros túlnyomórészt zölddel borított területen épülhet fel egy ötcsillagos szálloda és egy 96 lakásos lakópark a Balaton partján Balatonszemesen. Bár korábban elakadt a luxusszálló építése, de a Balaton-törvény megnyitotta az utat előtte – írta a 24.hu. „Az új Balaton-törvény hatályba lépésével minden akadály elhárult a balatonszemesi kemping beépítése elől. A jelek szerint a szemesi önkormányzat és a beruházó is arra várt, hogy életbe lépjen az új jogszabály, és elkezdődhessen a Vadvirág kemping helyére tervezett luxusszálloda és villapark építése.”

A polgármester és a képviselőtestület augusztus 8-án szavazott a beépíthetőség megnöveléséről (15-ről 35 százalékra). A képviselő-testület végül megszavazta

— a kijelölt parti zöldterület megszüntetését, helyette egy beépítésre nem szánt különleges területet alakítanak ki, ám a zöldterület pótlása nem szükséges.
— a beépíthetőség megnövelését és a zöldterület csökkentését,
— a kemping kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását.

A kemping, amelyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist üzemeltet, idén még kinyitott ugyan, de a helyén a Cape Town Real Estate Zrt. projektje fog megvalósulni. A kieső zöldterület pótlására a képviselőtesület egy kéthektáros területet választott ki, ahol strand létesül majd.

Azért hoztak új törvényt, hogy beépítsék a partot

A kormány és Gulyás Gergely miniszter mondja majd meg, mit lehet tenni a Balaton partján – írta a 24.hu tavaly decemberben azután, hogy nyilvánosságra került a Balaton-törvény tervezete. Witzmann Mihály fideszes vezérszónok (a siófoki térség képviselője) szavaiból már akkor kiderült: kulcskérdés, hogy ki tudják elégíteni a beruházások területi igényeit. Ezt látszik igazolni a balatonszemesi beruházás története is.

Ráadásul bár a jogszabály kimondja, hogy a vízparti kemping területén kereskedelmi célú szállásférőhely, vendéglátó épület és pihenést, testedzést szolgáló építmény helyezhető el, lakó- és üdülőépület, valamint lakás azonban nem alakítható ki, márpedig a villapark minden bizonnyal annak minősül. Tartalmaz azonban a törvény egy olyan kiskaput is, amely szerint kempingek területét más célra is igénybe lehet venni zöldterületként legfeljebb 3 százalékos beépítettséggel vagy „különleges strand települési területfelhasználási egységként.”

Az említett balatonszemesi képviselő-testületi ülésen pedig a főépítész éppen arról beszélt, hogy „nem parkot kapunk, hanem egy beépítésre szánt strandot”, amelynek létesítményei a szálloda felé is nyitottak lesznek.

Nyitókép: korábban is irtotta a zöldet Balatonszemesen Mészáros Lőrinc egyik cége. Komoly pusztítást hagyott maga után. 24.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás