A rovat kizárólagos támogatója

Fél éve új szakember vezeti az Energiaklubot. Méhes Martina szakterülete a megújuló energiák, a klímaváltozás, és az atomenergia. A profi balettes, saját bevallása szerint „bolond macskás nő”- podcastunkban mesél arról, hogy hova, hogyan, és mekkora napelemparkot telepítsünk, hogy miért fordult az atomtól a megújuló energiák felé, hogy milyen lakossági energetikai tanácsadást indítottak, hogy miből, hogyan tartják fenn magukat egy kimondottan civilellenes politikai légkörben, és hogy miért utálja Orbán Viktor a szélenergiát.

Új szakember vette át az Energiaklub vezetését, Méhes Martina a szervezet ügyvezető és szakmai igazgatója. Szakterülete a megújuló energiák, a klímaváltozás, valamint az atomenergia, azon belül is a termonukleáris magfúzió.

Méhes Martina a “bolond macskás nő” családi körben

Martina okleveles környezetgazdálkodási agrármérnök megújuló erőforrások műszaki szakirányon, tanulmányait a Szent István Egyetem budai campusán, és a Norwegian University of Life Sciences természettudományi egyetemen folytatta. Hosszabb ideig élt Ausztráliában és Norvégiában.

Szakterülete a megújuló energiák, a klímaváltozás, valamint az atomenergia, azon belül is a termonukleáris magfúzió, amely témában készült szakdolgozata és tanulmányi eredményei alapján, a Műszaki Tanszék kitüntetésével zárta tanulmányait. Részt vett az MAFIHE Fúziós Fizikai Téli Iskoláján és elvégezte a szlovákiai V4 Energia Nyári Iskolát. Jelenleg online tanulmányokat folytat az amerikai Harvard Egyetem adattudomány szakán.

Szakmai karrierje során a legnagyobb energetikai cégeknél dolgozott, többek között az MVM Zrt.-nél, és a Schneider Electric-nél. Projektfejlesztési szakértőként nagyméretű napelemparkok fejlesztését és engedélyeztetését felügyelte, különböző energetikai K+F+I műszaki, természetvédelmi és fenntarthatósági projekteket tervezett, továbbá vállalati szintű, nemzetközi megújuló energetikai stratégiákat készített elő. Szakértői és menedzsment tapasztalatot szerzett a klímavédelem és karbonkibocsátás-csökkentés területén is, ennek során külföldi nagyvállalatok számára biztosította a különböző nemzeti és EU-s szabályozási rendszereknek való megfelelést, felügyelte az ipari energiahatékonysági fejlesztéseket. Kutatta a közösségi megújuló energiák alkalmazásának lehetőségeit és projekttervével megnyerte az MVM első Innovációs Díját.

Önkéntes alapon szervezett vállalati társadalmi felelősségvállalás projekteket és számos intézményi díjat kapott eredményeiért, a fenntarthatóság tudományos alapú megközelítésének előmozdításáért tett erőfeszítéseiért.

Podcastolás Méhes Martina és Sarkadi Péter

Martina az Energiaklub munkásságát körülbelül 10 éve kiemelt figyelemmel követi, régi nagy álma vált azzal valóra, hogy ügyvezető és szakmai igazgatóként képviselheti az Energiaklubot és támogathatja a szakmai csapat munkáját. Tervei között szerepel egy új szakmai és szervezeti stratégia megalkotása, amely a rendkívüli ütemben változó energetikai és gazdasági helyzetben új lendületet és irányt ad majd – a mindenkori értékeket, alapelveket és függetlenséget megőrizve – az Energiaklub 30 éve tartó, töretlen szakértői tevékenységének.

Mai podcastunkban Sarkadi Péterrel megvonja az Energiaklub fél éves vezetői mérlegét, beszélnek arról, hogy hova, hogyan, és mekkora napelemparkot telepítsünk, hogy miért fordult az atomtól a megújuló energiák felé? De arról is szó esik, hogy mit lehet tenni a klímaváltozás hatására napszúrást kapott málnával, hogy miből, hogyan tartják fenn magukat egy kimondottan civilellenes politikai légkörben, és hogy miért utálja Orbán Viktor a szélenergiát.

Emellett szóba kerül, hogy hogy áll most a lakossági energetikai tanácsadási programjuk, a Renohub projekt.

Hogy miért baj az, hogy hiányzik a felsőoktatásból a megújuló energia képzés, és egy egyre aktuálisabb téma: a zöldrefestés – olajmulti reklám – rezsicsökkentés – hülyére vett fogyasztók.

És a balett.

Méhes Martina balerina

 

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

Kapcsolódó anyagok:

Új ügyvezető és szakmai igazgató az Energiaklub élén

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek