Hirdetés

Bulgária képes lehet magánbefektetőket találni a félbehagyott Belene atomerőmű (NPP) befejezéséhez, ha állami segítséget ajánl, mondta Boyko Borisov miniszterelnök. A bolgárok 500 millió eurós kártérítést fizetnek az elállásért.

A bolgár állam segíthet, de csak alacsony tulajdonrészt vállalna. A projekt, amelyet az Atomstroyexport orosz vállalatnak kellett volna megvalósítania, 2012-ben szakadt félbe. Egy bíróság ez év júniusban Bulgáriát 500 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezte az erőmű részére már elkészített atomreaktor és más berendezések fejében. Ezt követően az atomerőmű-projekt újjáélesztése került napirendre.

A miniszterelnök nem zárta ki, hogy Bulgária közös munkacsoportot állít fel Oroszországgal az újrakezdés lehetőségeinek áttekintésére. Boyko Boriszov pénteken azt mondta: szerencsésebb lenne egy magánbefektetői jellegű megoldás, mivel Bulgária már milliárdokat ölt a félbehagyott projektbe.

„Ha mi kifizetjük az 500 millió eurós kártérítést, lesz két reaktorunk…az állam azonban jelenleg nem képes a GDP 20 százalékát erre az építkezésre fordítani. Fordítsuk hát át az ügyet a privatizációs ügynökségen keresztül egy magánbefektetői projektté. Az állam tulajdonhányada nem lehet túl nagy” mondta a miniszterelnök. Bulgária korábban megvizsgálta a reaktorok és a további berendezések eladásának lehetőségét Irán részére. Az Iszlám Köztársaságtól azonban válasz nem érkezett, és Boyko Boriszov kijelentette: az ország nem engedheti meg magának, hogy vegyen egy reaktort és „elhelyezze azt egy múzeumban”.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás