A rovat kizárólagos támogatója

Az olasz divat legenda, a Benetton 2013. január 16-án csatlakozott a Greenpeace Detox kampányához és vállalta, hogy kivonja a veszélyes vegyi anyagokat a ruhagyártásából – a beszállítóit is beleértve – 2020-ig.

A Greenpeace 2012 novemberében bemutatott tanulmányából kiderült, hogy a Benetton ruhái is tartalmaznak káros kemikáliákat. A Greenpeace 2012-ben 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon. A vizsgálat során mind a 20 divatmárka ruháiban talált veszélyes hormonkárosító anyaggá bomló nonil-fenol-etoxilátokat és számos ruhában egyéb veszélyes vegyi anyagokat, például ftalátokat. Azóta több világmárka, így például a Zara, a Levi’s és a Mango is ruhagyártásának méregtelenítése mellett döntött.

A Benetton tizenharmadikként csatlakozott a többi ruhaipari óriás világcéghez, akik vállalták a Greenpeace-nek, hogy nem használnak mérgeket a ruhagyártásban, megelőzve így a világ vizeinek elszennyezését. A Benetton vállalta, hogy közzéteszi 30 beszállítójának szennyezés kibocsátását 2013 év végéig, ezután pedig fokozatosan kiváltja a káros vegyületeket a környezetet és az emberi egészséget nem károsító anyagokkal. Vállalta például, hogy már 2015 végégig kivonják a veszélyes PFC-ket a gyártásukból.

A Benetton vállalása a Benetton csoport (Benetton, Sisley és Playlife) világszerte mintegy 6,500 boltjára vonatkozik. A Greenpeace továbbra is várja az újabb ruhaipari cégek csatlakozását a mérgektől mentes divat kampányhoz.

 

Kapcsolódó anyagok:

A Greenpeace meggyőzte a Levi’st

Megruházta a Greenpeace a Zarát

A nagy divatmárkákkal is mérgezzük vizeinket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás