A rovat kizárólagos támogatója

Ma ünnepeljük a Beporzók napját, amelyhez kapcsolódóan a Magyar Természetvédők Szövetsége arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy aláírásukkal támogassák a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezést. Emellett beporzóbarát kertek kialakításával, méhbarát módszerek alkalmazásával és felelős vásárlással is segíthetjük a beporzó rovarokat.

Magyarországi kezdeményezésre 2018-ban indult egy új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja, amelyet azóta minden évben március 10-én ünneplünk. Mára ez az egyre szélesebb körben elfogadott és ünnepelt jeles nap egész mozgalommá nőtt, melynek célja elsősorban a rovarok beporzásban betöltött szerepének megismertetése, illetve aktív részvételre ösztönzés a beporzó rovarok védelmében. A téma fontosságát indokolja az a tény, hogy termesztett növényeink kétharmada, élelmiszernövényeink egyharmada igényli a beporzó rovarok közreműködését. 

Idén a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozott a Beporzók napját ünneplő szervezetekhez.  A Beporzók napját aktualitássá teszi   az is, hogy egyre több hír számol be a globális mértékű rovarpusztulásról, amelynek megállítása közös felelősségünk. Ennek egyik eszköze lehet a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés, amelynek keretében azt kérjük, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely megvédi a beporzókat, lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek –  hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. 

Ezzel kapcsolatos friss hír, hogy a vírushelyzet miatt az Európai Bizottság újabb 3 hónappal meghosszabbította a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések határidejét. Így a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért” európai polgári kezdeményezés keretében szeptember 30-ig gyűjthetjük az aláírásokat ITT ÍRHATOD ALÁ >>>

Eddig több, mint 13 800 magyar aláírás gyűlt össze, így már kevesebb mint kétezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy teljesítsük az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban Magyarországra vonatkozó feltételeket. Ezért a Beporzók napján arra kérünk minden jó érzésű magyar állampolgárt, aláírásával támogassa zümmögő társainkat – tette hozzá Fidrich Róbert, a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés magyar koordinátora. 

Az aláírásunkon túl mit tehetünk még a beporzókért?

— Kertünket műveljük beporzóbarát módon: ritkábban nyírjuk a füvet, biztosítsunk több teret a vadvirágoknak, létesítsünk változatos, egész évben virágzó méhlegelőket, telepítsünk többféle fajból bokrokat, sövényeket, fákat.
— A magányosan élő méhek számára készítsünk méhbölcsőt, a közösségben élő méhek számára rovarszállót.
— A vásárlás során részesítsük előnyben az olyan élelmet, amelyet környezetkímélő,
beporzóbarát módon termeltek. 


Sarkadi Péter és Kovács-Hostyánszki Anikó

A vadméhek kutatója Kovács-Hostyánszki Anikó

Ha nincs héjád, megteszi egy törpekakas is, ha utánozni szeretnéd Homoki Nagy István filmjét. Így indult Kovács-Hostyánszki Anikó biológia iránti szerelme. A zoológus fő kutatási területe a 700 hazai vadméh faj élete és beporzó tevékenysége. Mi a különbség a vadméh, a mézelő méh, és a darazsak között? Miért alapították meg a beporzók napját? És még sok-sok kérdés – sok válasszal. Itt hallgatható meg podcastunk >>>

Kapcsolódó anyagok:

A jövő nemzedékek szószólójának közleménye a Beporzók Napja alkalmából

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás