A rovat kizárólagos támogatója

És Trump aláírta. Az USA kilépett a Párizsi Klímaegyezményből. Itt a világvége! Egyezmény. Fogalom, a felek pillanatnyi önös érdekei által diktált alku, aláírással, pecséttel, miegymással megerősítve, hitelesítve, stb. jellemzője, hogy önös érdekek miatt megszegik, kijátsszák, a másik felet becsapva, kihasználva, kivétel, ha ez már eredetileg is be volt építve az alkuba.

Másról sem szól a történelmünk, mint felrúgott, be nem tartott egyezményekről, legyen az bármilyen, katonai, politikai, gazdasági vagy pláne emberjogi.
Klímaegyezmény. Pontosabban az ÜHG, még pontosabban a CO2 kibocsátás csökkentéséről szóló egyezmény. Kik között köttettet? A klíma és a …, dehogy, a klímához nem kopogott be senki, nem kérdezte senki, hogy van egy ilyen egyezmény, benne vagy, aláírod?
Az aláírók között köttettet, hosszas alkudozások után. Mi volt az alku tárgya? Mindennél előrébb való gazdasági érdekek, haszon, profit, pénz, kinek hogy tetszik. Minő meglepetés, az aláírók a gazdasági élet irányítói, vagy a legnagyobb haszonélvezők bábjai.

Hányadik egyezmény volt ez ebben a témában? Sokadik (21). De hát hogy-hogy? Mert a korábbiak puhák voltak, eredménytelenek voltak, kiléptek belőlük. Miért? A mindennél előrébb való gazdasági érdekek miatt. Ahogy most Trump.

Faramuci helyzet, épp a gazdasági érdekek miatt sikerült most tető alá hozni, a hatalmas olajos és az egyre kisebb szenes pénzeszsák mellett, most duzzaszthatunk egy megújuló energiás pénzeszsákot is. Az is-en van a hangsúly. Mert persze aláírhattak volna egy olyan egyezményt is, hogy mostantól ennyi és ennyi olajat és szenet termelünk ki és égetünk el, de az komoly gazdasági érdekeket sértene és túl egyszerű is lenne. Inkább ilyen-olyan átláthatatlan számítások, modellek, százalékok alapján adjunk teret, ösztökéljük a megújulós energiaszektort, mert az pénzt hoz a konyhára, a többi meg kit érdekel. Kihasználva az emberiség közönyét, mert a nagy többség leszarja, és messiáskomplexusát, vezetőink majd megoldják, elrendezik, ahogy eddig is, mindig és mindent kiválóan elrendeztek: lásd történelem.
Csakhogy eddig egymással kellett mindig egyezkednünk, de most a klímával kellene. Nehéz eset.

A klíma, tudja, hogy nincs olyan, hogy USA, Kína vagy Mo (jaj), nincs olyan, hogy nagyvállalatok, olajipar vagy megújuló energia.

Nincs olyan, hogy klímamodell, 2C, 2100. Nincs olyan, hogy egyezmény, aláírás vagy kilépés. Ezek mind emberi kreálmányok. A klímát csak a molekulák érdeklik. Nincs olyan, hogy USA vagy Kína a legnagyobb szennyező, ezek csak betűhalmazok, melyek az emberek által kitalált, meghatározott és nevesített területeket jelölik. Az USA csak egy terület neve, az égvilágon semmi köze a kibocsátáshoz, azért az USA-ban élő emberek életmódja a felelős, legyenek jenkik, kínaiak vagy magyarok. A klímát nem érdekli. Egy nagyvállalat nem csinál semmit, mivelhogy nincs is. Emberek vannak, akik létrehozták és működtetik, az elnöktől a műszakos melósig, még ha aláírni csak az elnök szokott … Emberek vannak, akik fogyasztják a nagyvállalatok termékeit, szolgáltatásait. A nagyvállalatok (vagy a sok kicsi, a klímának mindegy, h Hét Nővér vagy millió kicsi) a hecc kedvéért nem termelnek semmit, csak a haszonért.

Nincs olyan, hogy olajipar, olaj van, ami szépen szunnyadna a föld alatt, ahogy eddig is, ha az emberek nem termelik ki, nem használják el. Persze senki nem mondta, hogy nyakló nélkül, millió tonnaszám égessük el, a kényelem oltára előtt, a lehető legrövidebb idő alatt, de hát ugye a haszon a vezérlő elv. Nincs olyan, hogy megújuló energia. Senki ne gondolja, hogy az ő két szép szeméért, neadjisten a klíma végett szerelnek fel napelemeket, szélkerekeket stb. kizárólag pénzért. Nincs olyan, hogy klímamodell. Az emberek próbálják jósolgatni az ismeretlent, már amennyiben nem titkolják vagy ferdítik el az ismereteket, gazdasági érdekből. Nincs olyan, hogy 2C (vagy 1.5C, alkudozzunk!) 1.99-nel zöld a lámpa, de 2.01-nel pirosra vált. Nincs olyan, hogy ej ez még biztos belefér vagy majdnem sikerült … Nincs olyan, hogy 2100, de lehet a klíma megvárja a karácsonyt és a szilveszteri bulit, ha jófej még az újévi józanodást is és aztán első munkanap benyújtja a számlát. A klímával nem lehet egyezkedni, nem érdeklik az aláírásnak nevezett betűhalmazok, akkor sem, ha azok Barack vagy Donald sorrendben állnak. A klímát csak a molekulák érdeklik.


Szóval itt a világvége!

Még vezérünk is sokkot kapott! De nem, nem hagyjuk magunkat, összefogunk, mindnyájan! Kína és India nem lép ki, pontosabban a kínai és indiai Trump nem ír alá semmiféle kilépési nyilatkozatot. Előretörnek az önjelölt próféták, egy kis pénzért vagy népszerűségért, de inkább pénzre váltható népszerűségért, mibe fáj ez?! Az új francia Trump, a hordószónokok élére áll és onnét kiabál. A mer nagyot álmodni és közben milliárdokat zsebre tenni, korunk csökkentett értelmi képességű hőse, az üzletember Musk kilép Trump mellől. A mindenki és mindennek felett álló pápa, már korábban kiadta enciklikáját, így főleg az USA-ban élő katolikusok óriási dilemma előtt találják magukat, a világi és a szellemi élet vezetője nem ért egyet (biztatásul: volt már ilyen korábban is). És még a Terminator is belevicsorog a kamerába.

Szóval mindenki nyugodjon le, minden a legnagyobb rendben van! Jelenünk emblematikus egyedei biztosítottak róla, ők már csak tudják, hiszen személy szerint a legnagyobb kibocsátók közé tartoznak. A kismillió egyéb, név szerint meg nem említett, elöljárótól, celebtől, szakértőtől elnézést kérek, túl nagy a konkurencia, igaz Bajszos János?
Bele kell nézni a tükörbe, nem elfordulni, leszarni, tudomást sem venni róla, be kell fejezni az önámítást. Még ha az irányított vagy mócsingokért ácsingózó agymosó média, lapátolja a szemfényvesztést, akkor is. Nincs USA, Kína, ENSZ, nagyvállalatok, kormányok, elnökök, aláírások, csak tettek, minden egyes ember szuverén döntéséből eredő életmód adja meg a kibocsátást, egyenként és aztán összeadva. Persze egységben az erő, ezt még a permafrost is tudja. Még egy óriási probléma van, akik tegnap meghaltak, azok kibocsátása is számít, mert a klímát az sem érdekli, ha meghalunk. Persze nekik nem kell már a tükörbe nézniük.
Aztán a klíma mellett lakik, a talaj, a víz, a levegő és mások, velük is kellene egyezkednünk, persze ez egy új negyed, régi ismerőseink az óvárosban laknak, erőszak, rabszolgaság, elnyomás, éhezés, bűnözés, na hat velük már annyit egyezkedtünk, boldog-boldogtalan aláírt nekik, és azóta is, minden a legnagyobb rendben …
Isten megteremtette a földet, le vagyon írva.


A vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Kapcsolódó anyagok:

Trump nélkül se dől be a klímaegyezmény

Nehéz kérdés: mi lesz a leszerelt szélkerekekkel?

Trump és a klímaegyezmény

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás