A rovat kizárólagos támogatója

A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-én olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. 2015 óta ma ünnepeljük a Magyar Természet Napját is.

1994-től a biológiai sokféleség nemzetközi napja december 29-én volt, de 2000-ben az ENSZ közgyűlésének határozta értelmében, a következő évtől minden év május 22. napján rendezik meg. A választás azért esett május 22-ére, mert 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján. Az egyezmény „azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re világszinten jelentősen mérsékelni kell a biológiai sokféleség csökkenésének jelenlegi ütemét.
A 2010-re vonatkozó célkitűzést később a Fenntartható Fejlődés Világcsúcs is elfogadta. Hogy az eredmények igencsak felemások, azt a greenfon megjelent hírek is igazolják, hiszen a biológiai sokszínűség fogyatkozásáról nagyságrenddel több hírt kellett kitennünk, mint e terület sikereiről.


2015 óta május 22-én ünnepeljük a Magyar Természet Napját. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a WWF Magyarország a Magyar Természet Napja alkalmából Közösen a természet védeleméért címmel kiállítást és beszélgetést szervezett ma. 2015 óta minden évben május 22-én ünnepeljük a Magyar Természet Napját, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink megóvásának fontosságára.
Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója a kiállítás megnyitójában kiemelte, hogy a biológiai sokféleség és a minket körülvevő ökoszisztémák állapota és csökkenése közvetlenül kihat az emberi életre. Ehhez kapcsolódóan nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a földi élet megóvása utódaink részére mindannyiunk erkölcsi kötelessége.

"A biológiai sokféleség csökkenését csak úgy lehet megállítani, ha csökkentjük a természeti erőforrások használatát és több teret hagyunk a természetes folyamatoknak. Ehhez át kell alakítanunk a termelési-fogyasztási rendszerünket és a különböző ágazatokba integrálni kell a természetvédelem szempontjait – mondta el a kiállítás megnyitóján Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A mai rendezvényen az előadók azt hangsúlyozták: rendkívül fontos és közös ügyünk a helyi természetvédelem. Az Őrzők – közösen a természet védelméért kiállítás és a beszélgetés is jól mutatta, hogy bár Európa-szerte számtalan különböző problémával állunk szemben a természetvédelem területén, mégis saját, egyéni szintünkön mindannyian tehetünk a természet megóvásáért. "Nem véletlen, hogy a Magyar Természet Napja egybeesik a Biológiai Sokféleség Világnapjával. Ez a nap lehetőséget ad a hazai természeti értékek sokszínűségének megismerésére. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel az értékekkel és óvjuk is azokat, hiszen csak egyetlen bolygónk van" – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

"Ahhoz, hogy érdemi eredményeket érjünk el a biológiai sokféleség megőrzésében nagyon kevés, ha csak a természetvédelemmel hivatásosan foglalkozók küzdenek. Mindenkinek tennie kell a saját környezetében, változtatnia a saját életmódján és ezzel hozzájárulni a változáshoz a világban. A folyamat segítésében kiemelkedő jelentősége van az önkéntes alapon szerveződő kisebb-nagyobb helyi csoportoknak, mert tennivaló mindenhol akad akár a nagyvárosok szívében is" – mondta Lendvai Csaba, az MME Budapesti Helyi Csoportjának titkára.
A Magyar Természetvédők Szövetsége – Őrzők – Közösen a természet védelméért, valamint a hozzá kapcsolódó Élet a vízparton kiállítás 2018. június 22-ig látható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. (1051 Budapest, Nádor utca 22)

A Magyar Természet Napját kezdeményező három civil szervezet szemléletformáló sátrakkal részt vesz 2018. május 25-én, pénteken a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon is, ahol érdekes kiállításokkal, természetvédelmi játszóházzal várják az érdeklődőket.


A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

6 millió négyzetkilométernyi erdőség, park, természetvédelmi terület van veszélyben a bányászat, fakitermelés és gazdálkodás miatt. A világ természetvédelmi területeinek egyharmadát veszélyezteti emberi tevékenység, és a legtöbb terület védelme nem éri el valódi célját.
Akár gazdag, akár szegény országról van szó, a természetvédelmi területek kijelölése egykettőre megtörténik, de a terület védelmének finanszírozása és a védelem biztosítása már elmarad.

A biodiverzitás, vagy biológiai sokféleség az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti, az ökoszisztémák közti különbségektől az őket alkotó fajokon át az egyes fajokon belüli genetikai variációkészletig (genetikai sokféleség).

Nemcsak a Föld fajainak sokféleségét, hanem a fajon belüli variabilitást és az élőlényegyüttesek változatosságát is értjük alatta. Az ökológia tudománya foglalkozik a biodiverzitással.


A biológiai sokféleséget számos tényező veszélyezteti.

Ezek között vannak természetes okok, mint például a rendszeresen visszatérő jégkorszakok, vagy az űrből érkező nagyobb meteoritok. A mesterséges, emberi tevékenység által kiváltott okok között említendő meg az élőhelyek elpusztítása, amely lehet erdőirtás, beépítés, mezőgazdasági termelésbe való bevonás, vagy különféle ipari tevékenységek, valamint az élelemszerzés miatt. A bolygó erőforrásainak folyamatos és egyre intenzívebb kihasználása az elmúlt 115 év során mintegy 400 gerinces faj kihalásához vezetett.
Évente 50 állatfaj kerül közelebb a kihaláshoz és ezek negyede emlős, míg 41 százalékuk kétéltű.

Azt tudjuk a legjobban megvédeni, amit ismerünk.

Ebben is sokat segíthet a természetfilmes ismeretterjesztés, melynek legjelentősebb hazai megmérettetését a hét végén tartják.
Május 25-27. között immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, mely mára az ország legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvénye lett. A 2018. évi nevezések között ismét szerepel David Attenborough, aki az idei filmszemlére három alkotását is nevezte, valamint mára a Fesztivál elérte, hogy a legnagyobb nemzetközi filmstúdiók is nevezik filmjeiket, akinek a jelenléte egyértelmű elismerést jelent a Fesztiválnak. A színvonalas, nemzetközileg is elismert alkotók filmjei mellett figyelmet érdemel a Kárpát-medencei filmszemle gazdagsága, és a magyar ajkú alkotók kiemelkedő részvétele is.

A Fesztivál 3 napja alatt a fő vetítési helyszíneken (a Királyi Kastély Lovardája) és a gödöllői Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program.

Összesen 5 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket, lesznek angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is. A Fesztivál szervezői több különleges eseményre is felhívták a figyelmet. A Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás keretén belül idén már középiskolások, amatőrök és művészek egyaránt megmutathatták gondolataikat az idei téma, a Biodiverzitás, témakörében. A kiállítás célja a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére. A szobrok először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg, majd május 28. és június 30. között a Királyi Kastély Parkjában, és ezt követően megjelennek több neves hazai fesztiválon is (Művészetek Völgye, Sziget Fesztivál).

A rendezvény további különlegességei az immár hagyományosan kiállításra kerülő Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás, mely idén a nemzeti parkok mellett az erdészetek természetmegőrző szerepének bemutatását is célul tűzte ki.

Zenei programokban is bővelkedni fog az idei rendezvény: a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny fiatal együtteseknek nyújt bemutatkozási lehetőséget péntek és szombat este a Nagyszínpadon, vasárnap délelőtt pedig Gödöllő kórusai ismert zenészek részvételével adnak elő két dalt a Természet- és Környezetvédelem Gálájának megnyitójaként. A vasárnapi gálán kihirdetésre kerülnek a Fesztivál égisze alatt meghirdetett diák és amatőr pályázatok, valamint a Trash Art Magyarország pályázat díjazottjai.

A vasárnapi napot élőben követhetik az M5 csatorna nézői – hangsúlyozta Dér Ágnes csatornaigazgató- lehetővé téve ezzel több százezer ember számára, hogy találkozzon a természet- és környezetvédelem üzeneteivel, az alkotókkal és mindazon elhivatott szakemberrel, akik nap mint nap erőfeszítéseket tesznek világunk élhetőbbé tételére. A csatorna elkötelezett a magyar természetfilmek támogatása mellett, ezért amellett, hogy folyamatos lehetőséget és teret ad a magyar alkotóknak filmjeik bemutatására, 2018-ban is átadásra kerül az M5 különdíj, melyet minden évben egy kivételes magyar alkotónak ítél oda a csatorna. A díjat 2017-ben Olma Frigyes: Gemenc, árterek világa című filmje kapta.

Május 25-27. között, a napközbeni filmvetítések mellett számtalan érdekes és izgalmas program, előadások és fotókiállítások, szabadtéri filmvetítések várják az érdeklődőket, mind a természet- és környezetvédelem jegyében

Az Alsóparkban a Fesztivál szakmai partnerei, kiállítói változatos, szórakoztató és ismeretterjesztő programokon keresztül adnak betekintést a látogatóknak tevékenységükbe. Bemutatkoznak a nemzeti parkok, az erdészetek, kiállításra kerül egy 23.000 literes óriásakvárium, melyben hazánk vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, lesz „Állati jó” bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, és felállításra kerül egy erdészeti játszótér. Külön területet biztosítanak a szervezők az újrahasznosítás témájának, inspiráló példák mellett mindennapi praktikumokkal és szaktanácsadással is várják az érdeklődőket.

Akik pedig a gyermeknapi hosszú hétvégén nem tudnak Gödöllőre ellátogatni, azoknak a szervezők figyelmükbe ajánlották az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, mely közel 30 helyszínen, vidéki nagyvárosok mozijában és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban kerül megrendezésre ugyancsak május 25-27. között. A helyszíneken ingyenes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal várják a helyi szervezők az érdeklődőket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás