A rovat kizárólagos támogatója

A világ vezetői mára felismerték, hogy az ökológiai, gazdasági és szociális válság egymásból táplálkozik. A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Napjához közeledve különösen fontos témának tartja, hogy szó essen a biológiai sokféleség megőrzéséről.

A természetvédők azt is hangsúlyozzák, hogy a válság új megközelítéseket eredményezett. Így ma már arra is figyelnünk kell, hogy a gazdasági válság további mélyülésének elkerülése csak a biodiverzitás megőrzésével és a természeti erőforrások fenntartható használatával lehetséges.

Manapság a természeti erőforrások kiszipolyozása és a Föld eltartóképességének meghaladása a gazdasági válság elmélyülését okozza. A biológiai sokféleség megőrzése napjainkra gazdasági tényezővé és szűkülő keresztmetszetté vált, azonban hazánkban ezt még csak kevesen ismerték fel. A Föld Napja előtt erre mutatott rá a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a svájci Pro Natura civil szervezet a mai projektmegnyitóján.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében induló program célja elsősorban az, hogy a döntéshozók és a társadalom minél széles körében tudatosuljon: a biológiai sokféleség megőrzése szükséges ahhoz, hogy a továbbiakban is részesedhessünk a természet ingyenes szolgáltatásaiból, az úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatásokból, amelyek nélkül a gazdaság ma már nem képes teljesíteni. Ilyen szolgáltatások biztosítják a talajképződést, a haszonnövényeket, a tápanyagok és a víz körforgását, vagy a gyógyászatban nélkülözhetetlen növényi anyagokat.
„Az élelmiszertermelés és élelmiszerbiztonság például a termőtalaj megújulása nélkül nem lehetséges, a termőtalaj pedig csak az ökoszisztéma szolgáltatások szabályozó szerepének megőrzésével működhet” – foglalta össze Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke.

A biológiai sokféleség megőrzése és annak gazdasági tényezővé válása egyre inkább központi kérdéssé válik a kormányok szintjén is, mint azt a Biológiai Sokféleség Egyezmény Részes Felei által megtartott nagoyai konferencia programcsomagja és a meghozott intézkedések is mutatják. Mindezek ellenére a mai napig nem sikerült megállítani az élővilág változatosságának pusztulását. Ennek okait elemezve belátható, hogy hatékony eredmény csak komplex megközelítésben remélhető, amelyben a környezeti kérdések mellett a társadalmi-gazdasági összefüggések is előtérbe kerülnek.

Az MTVSZ és a több mint 100 éves svájci Pro Natura új, közös projektjének másik célja a természeti értékekben gazdag Svájc jó gyakorlatainak széleskörű megismertetése és hazai elterjesztése döntéshozói és lakossági szinten.
„A Pro Natura több mint 600 svájci természetvédelmi terület fenntartásában, kezelésében vesz részt, faj- és tájvédelmi tapasztalatából és tudásából örömmel tanulnak a projekt magyar partnerei szerte az országban. A projekt erősíti a két civil szféra együttműködését és mintául szolgálhat a továbbiakban.” – nyilatkozta Bertrand Sansonnens, a Pro Natura nemzetközi koordinátora.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek